Objavljeno: 16.10.2010

Se obeta standardizacija razširitev?

Kmalu lahko pričakujemo izid razvojne različice alfa Opere 11, ki bo prinesla precej novosti, med katerimi sta najpomembnejši podpora razširitvam in strojno pospeševanje grafike.

Norveško podjetje se je tako pridružilo Firefoxu, ki razvijalcem že več let omogoča ustvarjanje dodatnih zmogljivosti za brskalnik, ter Chromu in Safariju, ki sta to možnost dodala pozneje.

Opera je hkrati izdelovalce brskalnikov pozvala k standardizaciji tehnologij za razvoj razširitev, saj bodo tudi Operine po vzoru Chromovih, Safarijevih in novih v Firefoxu 4 temeljile na spletnih standardih HTML, CSS in JavaScript.

Opera sicer neposrednih pogovorov s tekmeci še ni začela, uvedba standarda pa bi koristila predvsem razvijalcem, saj bi bil razvoj razširitev za več brskalnikov precej bolj preprost, kar bi se na koncu dneva v hitrosti razvoja in podpori poznalo tudi pri končnih uporabnikih.

Opera 11 se bo obenem pridružila Firefoxu, Internet Explorerju in Chromu pri izkoriščanju zmogljivosti grafičnih kartic za izrisovanje zahtevnih grafik in animacij, kar bo razbremenilo procesor in pohitrilo nalaganje strani.

Grafično strojno opremo bo učinkoviteje izrabljala tudi prvič napovedana Opera Mobile za Android, datum izida katere pa tako kot pri Operi 11 za osebne računalnike še ni znan.

www.opera.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji