Objavljeno: 18.10.2010

Prvi izdelki z ultra visoko ločljivostjo 4K

Medtem, ko visoka ločljivost počasi prodira v vsak dom, a še zaleč ni povsod, proizvajalci pospešeno sanjajo o naslednji razvojni stopnji - izdelkih s standardom, ki mu pravijo preprosto 4K. Gre za ločljivost posnetkov, ki imajo štirikrat večje število pik, kot dosedanji posnetki HD (1920 x 1080 pik). Ločljivost posnetkov za domačo rabo bo v tem primeru 4096 x 2160 pik, zaradi česar bodo morali biti vsi sestavni deli bistveno zmogljivejši - od tipal, do procesorjev in pomnilniških nosilcev.

Kot kaže, se na tem področju nekaj dogaja, saj vse več proizvajalcev kaže delujoče prototipe in najavlja celo končne izdelke. Canon je tako na sejmu Canon Expo 2010 v Parizu prikazal prototip video kamere, ki lahko snema z ločljivostjo 4K ob 60 slikah na sekundo. Kamera temelji na posebnem tipalu z ločljivostjo 8 milijonov pik, ki so ga povezali z namensko optiko zmožno 20x povečave.

NEC pa je skoraj sočasno prikazal prvi projektor z ločljivostjo 4K, ki ga namenjajo sprva kinodvoranam. Model NC3240S je prvi tovrstni izdelek s tehnologijo DLP, ki je praktično pripravljen za začetek prodaje. Povrh vsega zmore prikazovati video posnetke v 3D tehniki. O cenah ne Canon ne NEC za zdaj ne govorita. Najbrž zato, da ne bi prestrašili morebitne kupce.

http://www.canon.com

http://www.nec.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji