Objavljeno: 21.10.2010

HP predstavlja webOS 2.0 in Palm Pre 2

Hewlett/Packard je predstavil prve sadove dela po prevzemu družbe Palm, ki se kažejo v drugi generaciji mobilnega operacijskega sistema webOS 2.0 in novemu mobilniku Palm Pre 2. S tem se je začel nov val razvoja na platformi Palm, ki se bo najbrž nadaljeval z novimi modeli, predvideni so tudi tablični računalniki, ostaja pa odprto vprašanje, ali bo HP pridobil tudi podporo drugih proizvajalcev telefonov.

Novi operacijski sistem webOS 2.0 prinaša številne izboljšave, kot so resnična večopravilnost in funkcionalnost Stacks, ki združuje odprte programe v logične skupine, tako kot jih dejansko uporabljamo. Zanimiva je funkcija Just Type, ki omogoča, da začnemo tipkati besedilo, še preden odpremo ciljno aplikacijo. Ko imamo besedilo vtipkano, ga lahko posredujemo aplikaciji (elektronski pošti, brskalniku), kar predvsem omogoča hiter začetni vnos, brez ukvarjanja s telefonom in vgrajenimi aplikacijami. Zadeva je odprta tudi za razvijalce dodatnih aplikacij.

HP Synergy je novo orodje za združevanje informacij iz različnih računov poštnih predalov oziroma spletnih storitev, kot so Exchange, Facebook, Gmail, Linkedin in drugi programi. Novost omogoča enotno obravnavanje sporočil, kontaktov in koledarjev, kar je nadvse zanimivo. Exhibition pa je novo orodje, ki se zažene vsakič, ko Palmov mobilnik postavimo na brezžično polnilno postajo Touchstone Charging Dock. Na ta način lahko zaženemo sinhronizacijo, prikažemo dnevne dogodke, novosti na Facebooku ali poljubne druge informacije.

WebOS 2.0 tudi prinaša podporo za Adobe Flash 10.1, odjemalec Skype Mobile, mobilno pisarno QuickOffice Connect Mobile, odjemalca Facebook 2.0, povezave VPN IPSec in Ciscov odjemalec, podporo za tipkovnice bluetooth, brskalnik s podporo za HTML5, nov način označevanja priljubljenih informacij (denimo kontaktov) ter precej izpolnjeno orodje TextAssist za samodejno popravljanje in zaznavo vnesenega besedila.

HP je novi operacijski sistem najprej namenil telefonu Palm Pre 2. Gre za zelo podobnega naslednika dosedanjega modela Palm Pre, ki zdaj premore procesor s taktom 1 GHz, 16 GB velik interni pomnilnik, 3,1-palčni zaslon HVGA (480 x 320 pik) s podporo za večkratni dotik, sprejemnik GPS, tipala za svetlobo, pospešek in bližino uporabnika, fotoaparat s 5 milijoni pik ter vmesnike GPS, bluetooth in Wi-Fi. Celota tehta le 145 gramov. Cena še ni določena.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji