Objavljeno: 18.10.2010

Iz našega arhiva: Žepni centri zabave

Da so predvajalniki MP3 uspešnica, se lahko prepričamo vedno, ko na cesti, v avtobusih in celo v naravi gledamo mladino, ki jim iz ušes visi žica s slušalkami. Žice so največkrat bele, a to nikakor ne pomeni, da vedno pripadajo le Applovim iPodom. Vse kaj več, kot predvajati le glasbo, zna danes tudi množica drugih predvajalnikov.

Glasba spremlja človeka na vsakem koraku. Doma, na delovnem mestu, v čakalnicah, v dvigalih, v nakupovalnih središčih, v sredstvih javnega prevoza, v avtomobilih. Tisti, ki najbolj zaupajo svojemu glasbenemu okusu, si pomagajo s prenosnimi predvajalniki glasbe. Starejši med nami se še dobro spomnimo mini transistorskih sprejemnikov ("tranzistorjev"), ki so jih v nedeljo popoldne najzvesteje poslušali nogometni navdušenci. Nato so se pojavili prvi Sonyjevi walkmani, sinonim za prenosne predvajalnike (kasneje tudi snemalnike) glasbenih kaset. Še pozneje so si premožnejši ljubitelji glasbe lahko omislili Sonyjev predvajalnik Mini-disc Player. Ta zaradi visoke cene ni doživel večje priljubljenosti. Nazadnje so svet obkrožili prenosni predvajalniki plošč CD-ROM, ki pa so bili precej veliki, predvsem zaradi velikosti same plošče CD-ROM.

Pravi razcvet je industrija prenosnih predvajalnikov doživela z vpeljavo digitalnega zvočnega zapisa mp3. Kmalu so se pojavili prvi prenosni predvajalniki glasbe, ki so znali uporabljati ta zapis. Pravi razmah je poslušanje glasbe "on the go" doživelo po predstavitvi Applovega zdaj že kultnega predvajalnika iPod leta 2001.

Danes so predvajalniki MP3 še vse kaj drugega kot samo predvajalniki glasbe. Zmogljivejši obvladajo tudi radio (FM), snemanje zvoka, predvsem pa predvajanje fotografij in video posnetkov. Da bi dobili vtis o tem, kateri taki predvajalniki "za zahtevne" so trenutno na voljo na našem trgu in kakšna je njihova kakovost, smo povabili k sodelovanju prodajalce teh napravic. Morda smo pričakovali večji odziv, pa tudi tisti, ki so se odzvali našemu povabilu, niso ponudili vseh izdelkov, ki jih prodajajo.

Več si lahko preberete na sledeči povezav:

http://www.monitor.si/clanek/zepni-centri-zabave/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji