Objavljeno: 21.10.2010

Veliko povpraševanje po dvomestnih domenah .si

Arnes je 20.10. začel uveljavljati nova pravila za registracijo domen pod oznako .si. Bistvena novost je, da je zdaj minimalna dovoljena dolžina domene 2 znaka (prej 3) in da domene lahko poleg črk angleške abecede vsebujejo tudi č, š, ž in druge posebne znake, ki so navedeni v tabeli dovoljenih znakov na register.si/idn.

Zanimanje za nove domene je bilo po prvih urah delovanja novega režima zelo veliko. V prvih 5 minutah se je na strežnik uspešno prijavilo 70 registrarjev in registriralo 376 domen. Večina registracij je bila opravljena v prve pol ure povečane aktivnosti, potem pa se je število zahtevkov naglo umirilo. V prvi uri je bilo tako skupno registriranih 1918 domen, 2920 zahtevkov pa je bilo v tem času zavrnjenih - večinoma zato, ker je zahtevana domena že obstajala. Najbolj zaželena domena je bila nepremičnine.si (pred 6 leti pa avto.si), ki so jo skušali registrirati kar 38 krat.

V skladu z novimi splošnimi pogoji sedaj vsakdo lahko registrira katerokoli domeno, zato velja opozorilo, da se na trgu zopet obstaja nevarnost preprodaje in izsiljevanja. Po drugi strani pa lastnike zaščitenih blagovnih znamkah ščiti obveza, da bo ARNES-ovo razsodišče v primeru nezakonite prilastitve domeno v takih primerih odvzelo.

http://www.arnes.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji