• Nokio zapušča tudi podpredsednik MeeGa

    Ravno v času, ko se Nokia pripravlja na predstavitev prve mobilne naprave z novim operacijskim sistemom MeeGo, je svoj odstop z mesta podpredsednika oddelka MeeeGo napovedal Ari Jaaksi.

    Objavljeno: 11.10.2010
  • Hulu in prva javna ponudba

    Ameriški ponudnik filmov, nadaljevank in oddaj večjih TV-mrež Hulu bo najverjetneje že novembra pri ameriškem regulatorju trga vrednostih papirjev prijavil prospekt za prvo javno ponudbo delnic.

    Objavljeno: 11.10.2010
  • Firefox 4 Beta za Android in Maemo

    Izšla je prva razvojna različica Firefoxa 4 za mobilne telefone z odprtokodnima operacijskima sistemoma Andorid in Maemo, ki prvič nosi enako zaporedno številko kot različica za namizne računalnike.

    Objavljeno: 11.10.2010
  • Tipalo s 16 milijoni pik - v telefonu

    Kdor misli, da se je tekma za vse večjo ločljivost pri digitalni fotografiji končala, se moti. Se pa je zato preselila iz fotoaparatov med mobilne telefone. Nov izziv tekmecem je najavil Sony, ki je razvil tipalo s kar 16,41 milijoni pik namenjeno za vgradnjo v mobilne telefone. Tipalo z imenom Exmor R se lahko pohvali z doslej najmanjšo velikostjo celice - le 1,12 mikrometra meri posamezna pika. Kljub temu je tipalo zelo zmogljivo, saj poleg slik v visoki ločljivosti zmore tudi snemati video posnetke v polni ločljivosti 1080p oziroma take z ločljivostjo 720p, a kar 60 slikami na sekundo. Za vgradnjo v telefone bo nared v začetku leta 2011.

    Objavljeno: 10.10.2010
  • Ubuntu 10.10

    Družba Canonical je objavila končno kodo nove različice priljubljene distribucije Ubuntu Linux, tako za namizne računalnike, kot strežnike. Nova različica prinaša veliko izboljšav v uporabniškem vmesniku, orodjih za nameščanje aplikacij in možnosti za povezav s storitvami v oblaku.

    Objavljeno: 10.10.2010
  • Apple iPad: rekordi in novi modeli

    Apple iPad tudi pol leta po začetku prodaje še vedno postavlja nove rekorde. Apple sicer ne daje novih uradnih podatkov, vendar analitiki menijo, da so jih doslej prodali že blizu 8,5 milijona kosov, oziroma 4,5 milijona na kvartal. S tem je postaja iPad eden izmed izdelkov z najhitrejšo rastjo prodaje v celotni zgodovini zabavne elektronike in računalništva.

    Objavljeno: 9.10.2010
  • Upogljivi zasloni že čez leto dni

    TDK je na sejmu Ceatec predstavil najnovejše prototipe upogljivih zaslonov in predvsem najavil, da bodo začeli z množično proizvodnjo najkasneje v letu dni. Najnovejši upogljivi zasloni so v celoti narejeni na plastičnem filmu, brez uporabe stekla ali kovin ter s tehnologijo organskih LCD zaslonov (OLED), inženirji pa so dosegli nove rekorde tako po teži, kot raztegljivosti.

    Objavljeno: 9.10.2010
  • 3D predstavitev Monitorja

    Youtube že nekaj časa zmore predvajati 3D filme, pri Monitorju jih že nekaj časa znamo delati...

    Objavljeno: 8.10.2010
  • Oracle se zanima za AMD

    Podjetje Oracle očitno hoče postati eno največjih podjetij na področju informacijskih tehnologij. Po tem, ko so prevzeli družbo Sun se zdaj ozirajo tudi po drugih proizvajalcih strojne opreme, še bolj specifično pa po proizvajalcih strojnih komponent. To je potrdil tudi direktor družbe Larry Ellison, ki navaja, da ima podjetje še voljo in sredstva za nove prevzeme.

    Objavljeno: 8.10.2010
  • Ali Microsoft kupuje Adobe?

    Uspeh družbe Apple bo morda sprožil novo združitev, skoraj zagotovo pa novo, tesnejše partnerstvo med družbama Microsoft in Adobe. New York Times poroča, da sta se nedavno sestala prva moža obeh družb, Steve Ballmer in Shantanu Narayen in na zasebnem sestanku razpravljala o možnosti skupne strategije na področju mobilnega računalništva, kar analitiki ocenjujejo kot obrabno potezo proti naraščajoči dominaciji družbe Apple na področju mobilnih naprav, kot so pametni telefoni in tablični računalniki.

    Objavljeno: 8.10.2010
  • Facebook s pomembnimi novostmi

    Facebook je uvedel cel kup novosti, ki razširjajo uporabnost priljubljenega družabnega omrežja. Najpomembnejša novost je temeljita prenova možnosti povezovanja uporabnikov v Skupine (Groups), ki so zdaj bolj namenjena zasebnim, zaprtim tipom skupin kot javnim skupinam, ki so odprte širši javnosti. Za slednje Facebook namenja druga orodja in možnosti.

    Objavljeno: 8.10.2010
  • Po 3D sliki še 3D dotik

    Japonski telekomunikacijski velikan NTT DoCoMo je na sejmu Ceatec prikazal zanimiv prototip zaslona za mobilne telefone, ki poleg možnosti prikaza slike v treh dimenzijah brez uporabe očal omogoča tudi krmiljenje predmetov na dotik in na nek način celo v prostoru. Prototip ima namreč vgrajeno stereoskopsko kamero, ki zna zaznati prisotnost in pozicijo posebnega pisala. Ta pa ima vgrajeno poseben vibracijski sistem, ki zatrese pisalo vsakič, ko naredimo "navidezni dotik" s prikazanimi 3D predmeti. Na sejmu so tako v treh dimenzijah prikazovali posnetek kameleona, ki je iztegnil jezik vsakič, ko uporabnik približa pisalo. Če pa se s pisalom celo dotakne jezika, se pisalo pri tem zatrese. Za zdaj gre le za prototip, vendar pri DoCoMo menijo, da ima tehnologija velik potencial, zlasti pri novi generaciji iger, ki bodo v treh dimenzijah združevale prikaz in dotik.

    Objavljeno: 7.10.2010
  • Cisco Umi za družinske video konference

    Cisco je predstavil svoj prvi video-konferenčni sistem, ki mišljen za rabo v domači dnevni sobi. Komplet z imenom Cisco Umi (izgovori se "you-me") temelji na izkušnjah, ki jih je Cisco dobil z nekajletnim ponujanjem videokonferenčnih izdelkov za profesionalno rabo TelePresence, omogoča pa video povezave v visoki ločljivosti 1080p.

    Objavljeno: 7.10.2010
  • Logitech Revue tudi uradno

    Po napovedih je Logitech uradno predstavil prvi izdelek, ki je združljiv s novo platformo Google TV. Logitech Revue je sprejemnik, ki omogoča spremljanje TV programov, poleg tega pa hkratni dostop do spletnih storitev prek domačega televizorja. V paketu, za katerega je potrebno v ZDA odšteti 300 dolarjev sta vključena sprejemnik in brezžična tipkovnica z vgrajeno sledilno ploščico. Za dodatnih 150 dolarjev si je mogoče omisliti namensko video kamero Logitech Vid HD, ki omogoča povrh vsega video konference v visoki ločljivosti. Kdo bi si želel še manjšo tipkovnico v velikosti tipičnega daljinca, bo moral odšteti 130 dolarjev za tipkovnico Logitech Keyboard Controller (v bistvu drugače imenovani dosedanji izdelek diNovo Mini).

    Objavljeno: 7.10.2010
  • Bleeding Edge 2010

    V novogoriškem hotelu Perla je potekala že tretja konferenca Bleeding Edge, ki je namenjena arhitektom in razvijalcem programske opreme ter strokovnjakom za informacijsko tehnologijo. Predstavljene metodologije in tehnologije, ki bodo "hot-topic" v prihodnjih dveh letih ter visok tehnični in strokovni nivo so temeljne značilnosti dogodka, s katerim organizatorji nadaljujejo začrtano idejo: ustvarjati konferenco namenjeno najzahtevnejšim strokovnjakom.

    Objavljeno: 7.10.2010
  • Nvdia Fermi tudi za profesionalce

    Arhitekturo Fermi, ki jo poznamo iz sodobnih grafičnih pospeševalcev za domačo rabo, je Nvidia zdaj vgradila še v grafične kartice za profesionalno rabo. Nove kartice Quadro 600 in Quadro 2000 obljubljata visoko zmogljivost za zmerno ali celo nizko ceno. Nove kartice premorejo 96 oziroma 192 jeder CUDA, 1 GB ram in so združljive s tehnologijo 3D Vision Pro za 3D prikaz s ustreznimi očali. Nekoliko nenavadna je izvedba manjše kartice Quadro 600, ki je zgolj polovične površine, kar pomeni, da jo lahko vgradimo tudi v zelo majhne računalnike. Kartice so naprodaj za 200 oziroma 600 dolarjev.

    Objavljeno: 6.10.2010
  • Skype tudi na Androdiu

    Priljubljeni internetni telefonski program Skype je končno na voljo tudi za mobilne telefone z operacijskim sistemom Android 2.1 ali novejšim. Podobno kot druge različice priljubljenega Skypa, tudi ta omogoča vzpostavitev govornih povezav in kramljanja prek omrežja Skype, tako prek povezav Wi-Fi, kot 3G. Program seveda lahko izkorišča storitve klica v stacionarna omrežja prek storitve SkypeOut, lahko pa tudi sprejema klice iz telefonskega omrežja, če je uporabnik naročen na SkypeIn. Seveda je oboje omočeno le v omrežjih, kjer operaterji dovoljujejo tovrstni način komunikacij. Zanimivo, da je so glede tega najbolj restriktivni prav v ZDA. Omeniti velja še, da se Skype na Androidu dobro razume z lokalnimi aplikacijami, denimo glede sinhronizacije podatkov z Androidovo bazo kontaktov.

    Objavljeno: 6.10.2010
  • Google TV razkrit

    Google je odkril tančico nad novo storitvijo Google TV, ki prinaša internetne storitve neposredno v dnevno sobo. Storitev, ki so jo prvič najavili na majski konferenci Google I/O je praktično nared, v naslednjih tednih pa bodo skupaj s partnerji predstavljali specifične izdelke in storitve povezane s o platformo. Google obljublja, da bodo uporabniki deležni povsem novega tipa storitev, ki združujejo klasični TV program in interaktivne, spletne vsebine. Tako bo denimo mogoče s pomočjo Google TVja spremljati statistiko igralcev med samo tekmo, pregledovati Wikipedio med spremljanje TV kviza in tako dalje.

    Objavljeno: 6.10.2010
  • WiMax 2 s hitrostjo 330 Mb/s

    Samsung je skupaj z japonskim partnerjem UQ Communications na sejmu CEATEC uspešno demonstriral delovanje novega standarda WiMax 2, s katerim so dosegli hitrost prenosa podatkov kar 330 Mb/s. Za prikaz so sočasno prek brezžične omrežja prenašali 3D video posnetke v polni ločljivosti oziroma kar 16 HD posnetkov sočasno, pri čemer so uporabili standardno bazno postajo WiMax, ki jih Samsung prodaja po celem svetu. Standard WiMax 2 naj bi sicer pristojno združenje ratificiralo kot standard 802.16m predvidoma čez mesec dni, Samsung pa navaja, da bodo dokončno različico začeli prodajati že čez letno dni.

    Objavljeno: 5.10.2010
  • Toshiba prva s 3D televizorjem brez očal

    Toshiba je na sejmu CEATEC 2010 uradno predstavil prve televizorje, ki omogočajo spremljanje 3D posnetkov brez namenskih očal. Novi modeli Regza GL1 bodo na voljo na Japonskem že decembra, sprva pa bodo ponujali razmeroma majhne diagonale zaslonov - 12 oziroma 20 palcev. S tem je Toshiba postala prvi proizvajalec s tovrstnimi izdelki v redni prodaji.

    Objavljeno: 5.10.2010
  • Google Android še ni primeren za tablice

    Po tem, ko smo v letošnji jeseni pričakovali poplavo tabličnih računalnikov z operacijskim sistemom Android, dobivamo zdaj od Googla in njegovih partnerjev drugačne signale. Google je pred nekaj tedni nekoliko plašno zatrdil, da sedanji Android 2.2 (Froyo) še ni primeren za rabo na tabličnih računalnikih, čeprav je skoraj sočasno Samsung predstavil svoj Galaxy Tab prav s tem okoljem.

    Objavljeno: 5.10.2010
  • Iz našega arhiva: Nvidijino grafično prekletstvo

    Igričarji se že zelo dolgo niso tako načakali. Nvidia je za splavitev svojih grafičnih kartic na arhitekturi Fermi (znani tudi pod imenom GF100) potrebovala kar pol leta dlje od prvotnih napovedi. AMD je svoje Radeone iz serije 5000 predstavil že septembra lani, prvi GeForci iz družin GTX 470 in GTX 480 pa so v deželico pod Alpami pricapljali šele konec pomladi. V Monitorjevem laboratoriju smo jim pripravili testni računalnik in priskrbeli več kilovatov elektrike, vse z namenom, da bi videli nove grafične rekorde.

    Objavljeno: 4.10.2010
  • Brezžično do televizorja

    Po tem, ko smo brezžični vmesnik za prenos slike WHDI srečali v nekaterih izbranih prenosnikih, so pri podjetju Galaxy med prvimi ponudili grafični kartico za navadne računalnike, ki omogoča brezžični prenos slike na ustrezno opremljene televizorje - v visoki ločljivosti.

    Objavljeno: 4.10.2010
  • UEFI namesto BIOS-a

    Kot kaže, bomo v naslednjem letu končno doživeli temeljito posodobitev zagonskih oziroma sistemskih programov BIOS, ki jih v skoraj nespremenjeni obliki srečujemo že 25 let. Če je verjeti združenju Unified EDI Forum (UEFI), naj bi v letu 2011 večina novih računalnikov, tako prenosnikov, namiznih računalnikov in celo strežnikov, podpirala novi standard.

    Objavljeno: 4.10.2010
  • Panasonicov Lumix telefon

    Panasonic namerava v kratkem križati svoje digitalne fotoaparate in mobilne telefone. Najavili so namreč, da bodo v kratkem predstavili izdelek z imenom Lumix Phone, kar pomeni, da bo novi mobilni telefon imel odlične fotografske zmožnosti, značilne za fotoaparate Lumix.

    Objavljeno: 4.10.2010
  • Kmalu iMac na dotik?

    Že nekaj mesecev spremljamo govorice, da naj bi Apple pripravljal osebni računalnik iMac z na dotik občutljivim zaslonom, ki bi lahko revolucijo uporabniških vmesnikov po vzoru iPhona in iPada ponesel tudi med osebne računalnike.

    Objavljeno: 3.10.2010
  • Google predlaga nov zapis slik WebP

    Da bi pohitrili delovanje spleta, je Google poskusno razvil nov zapis za shranjevanje slik, ki naj bi bil učinkovitejši od najbolj priljubljenega formata trenutno - JPEG.

    Objavljeno: 3.10.2010
  • Facebook z lepšimi fotografijami

    Facebook je že pred časom presegel mejo pol milijarde uporabnikov, zato ne preseneča, da je največje socialno omrežje hkrati tudi največja spletna storitev za izmenjavo fotografij.

    Objavljeno: 3.10.2010
  • Nemec na čelu HP

    Léo Apotheker je postal novi izvršni direktor podjetja Hewlett Packard, potem ko se je zaradi preiskave o vpletenosti v spolno nadlegovanje ene izmed nekdanjih sodelavk iz tega mesta poslovil njegov predhodnik Mark Hurd.

    Objavljeno: 3.10.2010
  • Tradicionalna podelitev nagrad Zlati Monitor in predstavitev revije MonitorPro

    Včeraj smo pri reviji Monitor organizirali že tradicionalno podelitev nagrad Zlati Monitor, ki jih dobijo najboljše naprave na naših preizkusih. Na prireditev smo povabili uvoznike, ki so nam posodili nagrajene naprave. Poleg podelitev naših nagrad pa smo izkoristili priložnost še za predstavitev naše nove revije, MonitorPro. Čeprav gre za novo revijo pa ni povsem brez pedigreja, prej obratno, saj predstavlja transformacijo dosedanjega Sistema, priloge revije Monitor, v samostojno publikacijo.

    Objavljeno: 1.10.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji