Objavljeno: 5.10.2010

Toshiba prva s 3D televizorjem brez očal

Toshiba je na sejmu CEATEC 2010 uradno predstavil prve televizorje, ki omogočajo spremljanje 3D posnetkov brez namenskih očal. Novi modeli Regza GL1 bodo na voljo na Japonskem že decembra, sprva pa bodo ponujali razmeroma majhne diagonale zaslonov - 12 oziroma 20 palcev. S tem je Toshiba postala prvi proizvajalec s tovrstnimi izdelki v redni prodaji.

3D učinek so Toshibini inženirji dosegli z uporabo posebnega sloja z optičnimi lečami postavljenimi v stolpce. Z njimi omogočajo prikaz devetih različnih slik iz devetih različnih zornih kotov, s katerimi nato ustvarijo vtis tretje razsežnosti. Poleg tega so uporabili posebej skonstruirane zaslone z osvetlitvijo LED, ki imajo štirikrat večje število pik v primerjavi z televizorji HD (večji, 20-palčni model jih ima 829 milijonov!). To je potrebno za prikaz slik z različnih zornih kotov. Za procesiranje vsega skupaj pa skrbi procesor Cell oziroma modul Cell Regza Engine.

12-palčni model je pravzaprav prenosni televizor, medtem, ko je 20-palčni še najbolj podoben današnjim izdelkom v dnevni sobi. Večji model premore ločljivost 1280 x 720 pik in omogoča prikaz video posnetkov v ločljivosti 720p, premore pa tudi HDMI izhod, kjer je lahko slika v polni ločljivosti HD. Televizor ima sicer dva sprejemnika, vmesnik ethernet in priključek USB.

Manjši model ima ločljivost le 466 x 350 pik, čeprav prav tako podpira prikaz posnetkov visoki ločljivosti prek HDMI izhoda. V primerjavi z večjim bratom ima še bralnik za kartice SD. Cene so razmeroma visoke glede na ponujeno velikost zaslona, a zmerne, če upoštevamo vrhunsko tehnologijo. Manjši model bo na Japonskem stal nekaj več kot 1.000 evrov, večji 20-palčni model pa približno 2.000 evrov.

http://www.toshiba.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji