• Kaj pleteta Facebook in Skype?

    Po poročanju All Things Digital naj bi bila Facebook in Skype tik pred najavo sodelovanja, ki bo uporabnikom Facebooka omogočalo telefoniranje, uporabnikom Skypa pa integracijo s Facebook Connect.

    Objavljeno: 1.10.2010
  • Google Phone Gallery

    Googlu je z odprtokodnim operacijskim sistemom Android uspel veliki met, kar najbolje potrjuje podatek o velikem številu na Androidu temelječih mobilnih telefonov na trgu in velikem številu uporabnikov.

    Objavljeno: 1.10.2010
  • Ukinitev analognega signala prestavljena

    Vlada Republike Slovenije je na predlog Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo sprejela novelo zakona o digitalni radiodifuziji, ki dovoljuje oddajanje analognega televizijskega signala v primeru, da digitalni oddajniki ob izklopu analognih konec letošnjega leta ne bi zagotavljali zadostne pokritosti prebivalstva.

    Objavljeno: 30.9.2010
  • Google izboljšuje Instant Search

    Google je predstavil prvo posodobitev največjega spletega iskalnika, odkar se poslužuje tehnolgoije Instant Search, ki ob vnosu vsakega znaka v iskalno polje posodablja rezultate iskanja na strani.

    Objavljeno: 30.9.2010
  • Nova revija, nov pristop

    Z veseljem najavljamo izid prve številke naše sestrske revije MonitorPro. Je prva, ni pa brez pedigreja, saj novo ime zaključuje transformacijo dosedanjega Sistema, priloge revije Monitor, v samostojno publikacijo. In kakšen bo MonitorPro? Bo Monitor in bo Pro!

    Objavljeno: 30.9.2010
  • Kako bo Twiter služil

    Twitter je na internetni oglaševalski konferenci IAB v New Yorku uradno potrdil napovedi, da bo odslej podjetjem ponujal nove možnosti oglaševanja v okviru svojega priljubljenega socialnega omrežja.

    Objavljeno: 30.9.2010
  • Jesenski Monitor že na voljo

    Prihajajo krajši in hladnejši dnevi, v katerih se bomo še kako radi zvlekli v topel kotiček z dobro knjigo v rokah. Pri Monitorju seveda ne pišemo recenzij knjig, smo pa v tokratni številki pripravili izčrpen članek na temo bralnikov elektronskih knjig. Gre za področje, ki se je ravno začelo zares prebujati. Na trgu, tudi slovenskem, je presenetljivo veliko naprav, ki pa se med seboj kar opazno razlikujejo. Ti bralniki so do oči izjemno prijazni, bistveno bolj kot navadni računalniški zasloni, hkrati pa so že tudi cene padle na zadovoljiv nivo. Pogledali pa smo tudi, kako se odnese branje na telefonih z velikimi, na dotik občutljivimi zasloni.

    Objavljeno: 30.9.2010
  • Amazon hiti z novostmi

    Amazon je predstavil storitev Kindle for the Web, s katero lahko uporabniki elektronskega bralnika knjig Kindle prva poglavja knjig, ki jih želijo kupiti, prelistajo že v brskalniku na spletu.

    Objavljeno: 29.9.2010
  • Office 2011 konec oktobra

    Microsoft je uradno potrdil, da bo 26. oktobra začel prodajati novo različico svoje pisarniške zbirke za uporabnike računalnikov Mac, kar je že pred časom na svojih spletnih straneh razkril Amazon.

    Objavljeno: 29.9.2010
  • AOL kupuje TechCrunch

    Nekoč vodilni ponudnik internetnih storitev v Severni Ameriki je kupil tri mlada internetna podjetja in si na ta način poskuša povrniti nekdanji sloves pomembnega igralca na spletni sceni.

    Objavljeno: 29.9.2010
  • OpenOffice.org se cepi

    Na novo ustanovljena neprofitna organizacija The Document Foundation je začela razvoj odprtokodne pisarniške zbirke LibreOffice, ki temelji na OpenOffice.org in je že na voljo za brezplačen prenos.

    Objavljeno: 28.9.2010
  • Prva BlackBerryjeva tablica je PlayBook

    Že nekaj časa se je govorilo in pisalo o tablici, ki naj bi jo pripravljalo kanadsko podjetja Research in Motion, znano predvsem po svojih pametnih telefonih za poslovno rabo BlackBerry.

    Objavljeno: 28.9.2010
  • Širokopasovna strategija EU

    Evropska komisija je predstavila novo dolgoročno strategijo razvoja širokopasovnih omrežij, s katero želi vsem prebivalcem Evropske unije do leta 2013 zagotoviti dostop do širokopasovne povezave, do leta 2020 pa povezave s hitrostjo vsaj 30 Mb/s.

    Objavljeno: 28.9.2010
  • Razvijalci za boljšo dokumentacijo JavaScripta

    JavaScript je eden najpomembnejših programskih jezikov spletnih razvijalcev, zato je presenetljivo, da je iskanje dokumentacije zanj na spletu tako težavno.

    Objavljeno: 27.9.2010
  • Iz našega arhiva: Od tisočev do nič evrov

    Kamere so vsepovsod, želja in potreb (?), da bi nadzorovali, je vsak dan več. Naj gre za poslovne prostore in klasične zmikavte, domači vrt in sosedove mulce, ki nam pobirajo najlepše jagode, ali garažna vrata, za katerimi se skriva naš ponos. Z vsenavzočnostjo računalnikov in računalniških omrežij je video nadzor razmeroma enostavna naloga. Ogledali smo si razlike med profesionalnimi nadzornimi kamerami, cenejšimi in tistimi, ki so praktično zastonj.

    Objavljeno: 27.9.2010
  • Apple je drugo največje podjetje na svetu

    Apple je po tržni kapitalizaciji že maja prehitel večnega rivala Microsoft, ki je po številu zaposlenih sicer precej večje podjetje, zdaj pa je dosegel nov pomemben mejnik pri rasti podjetja.

    Objavljeno: 27.9.2010
  • Sony Ericsson se poslavlja od Symbiana

    Drugi največji podpornik mobilnega operacijskega sistema Symbian Sony Ericsson se je odločil, da ne bo več predstavljal mobilnih telefonov s to od nedavnega odprtokodno platformo.

    Objavljeno: 27.9.2010
  • Projektorji 3D v prihodu

    Videti je, da bomo v bližnji prihodnosti razmeroma hitro doživeli novo evolucijo projektorjev, ki bodo znali projecirati tudi video posnetke in računalniške zaslone v 3D tehniki. Tehnologija bo sprva na voljo v najzmogljivejših izdelkih proizvajalcev, kot sta Sony VPL-VW90ED in Mitsubishi HC4000.

    Objavljeno: 26.9.2010
  • Mozilla prestavlja koncept telefona prihodnosti

    Organizacija Mozilla sicer verjetno ne bo nikoli proizvajala mobilnih telefonov, je pa zato objavila svojo zamisel, kako bo videti mobilnik prihodnosti. Iz laboratorijev Mozille zato prihaja koncept z imenom Mozilla Seabird, ki predstavlja naslednjo evolucijsko stopnjo pametnih telefonov.

    Objavljeno: 26.9.2010
  • Marvell s tremi jedri za tablice

    Podjetje Marvell je kot prvo predstavilo mikroprocesor s tremi jedri namenjen za področje tabličnih računalnikov in pametnih telefonov. Procesor z oznako Armada 628 temelji na arhitekturi Arm in vsebuje nenavadno kombinacijo jeder - prvi dve delujeta s taktom 1,5 GHz in skrbita za visoko zmogljivost, tretje pa deluje s taktom 624 MHz in služi predvsem za procesiranje zahtev v mirovanju, sistemski nadzor in ostale podporne rutne.

    Objavljeno: 25.9.2010
  • 700 Mb/s prek omrežja DSL

    Kitajski proizvajalec omrežne opreme Huawei je prikazal delujoč prototip nove tehnologije, ki bistveno povišuje hitrost prenosa podatkov prek bakrenih vodnikov na srednjih razdaljah. S tehnologijo imenovano SuperMIMO so omogočili prenos podatkov s hitrostjo kar 700 Mb/s na razdalji 400 metrov.

    Objavljeno: 25.9.2010
  • Facebook je stal

    Facebook je doživel največji izpad v zadnjih štirih letih, kar je posledica napake v rutini za preverjanje napak. Zaradi tehnične napake so uporabniki ostali brez dostopa kar dve uri in pol, nakar so sistemski inženirji pri Facebooku uspeli nekako zagnati rezervno kopijo sistema.

    Objavljeno: 24.9.2010
  • Microsoft prenavlja Office Web Apps

    Microsoft je že drugič od predstavitve v začetku poletja dogradil svojo spletno pisarno Office Web Apps. Po novem lahko uporabniki spletnih storitev predstavitve v PowerPointu in preglednice v Excelu vgradijo (embedding) v druge spletne strani. Ko se vsebina objavljenih dokumentov spremeni, se to odraža tudi v objavljenih vgrajenih dokumentih na spletnih straneh. To utegne biti nadvse zanimiva možnost za hitro objavo manjših sprememb v podatkih, brez da bi zato delali spremembe na samih spletnih straneh.

    Objavljeno: 24.9.2010
  • Google New

    "Planet Google" je postal že tako velik, da je včasih že kar težko slediti, kje se nahajajo informacije o tej ali oni novi storitvi. Da bi olajšali seznanjanje javnosti z novimi zmožnostmi so se zato pri Googlu odločili odpreti novo spretno stran s preprostim imenom Google New, na kateri lahko spremljamo vse večje, pa tudi številne manjše spremembe v različnih spletnih storitvah na dnevnem, tedenskem ali mesečnem nivoju. Uporabnikom imajo možnost filtriranja informacij za posamezno storitev ali izdelek in s tem lahko hitro pridemo do koristnih informacij o novostih ali spremembah.

    Objavljeno: 23.9.2010
  • AMD napada Intel z nižjimi cenami

    AMD je predstavil nove modele procesorjev Phenom II in Athlon II, s katerimi nameravajo frontalno napasti Intelovo ponudbo, zlasti z občutno nižjo ceno. Izmed novosti je morda najbolj zanimiv procesor Phenom II X6 1075T, ki premore šest jeder, a stane kljub temu "le" 250 dolarjev. Za primerjavo, Intelov procesor Core i7-970, ki ima prav tako šest jeder, stane zajetnih 885 dolarjev.

    Objavljeno: 23.9.2010
  • Dell pripravlja večjo tablico z Androidom

    Po tem, ko so pri družbi Dell že začeli prodajati tablični računalnik Streak s 5-palčnim zaslonom, je zdaj kot kaže na vrsti večji model, ki bo imel na voljo 7-palčni zaslon. Prototip naprave je premierno prikazal sam Michael Dell na konferenci Oracle OpenWorld v San Franciscu, kjer pa javnosti ni žele razkriti tehničnih podrobnosti o izdelku.

    Objavljeno: 23.9.2010
  • Začetek prodaje zbirke Office 2010 v slovenščini

    Microsoft je v Ljubljani predstavil najnovejšo različico zbirke Office v slovenskem jeziku. V primerjavi z dosedanjimi pisarnami, so tokrat prevedli v slovenski jezik še dva programa in sicer orodje za upravljanje s projekti Project 2010 ter program za risanje diagramov Visio 2010. Do konca letošnjega leta bodo pri Microsoftu v slovenščini ponudili tudi spletne storitve Office Web Apps.

    Objavljeno: 22.9.2010
  • HPjevi spletni tiskalniki

    HP je prenovil družino Officejet za mala podjetja, med njimi pa je prvič tudi večfunkcijska naprava širokega formata, ki vključuje napredno povezljivost s spletom. Tehnologija HP ePrint vsakemu tiskalniku dodeli elektronski poštni naslov, ki mobilnim uporabnikom omogoča preprosto tiskanje, ko niso v pisarni. Prav tako lahko obiskovalci in stranke brez težav natisnejo dokumente, ko obiščejo pisarne podjetja, saj lahko tiskajo brez gonilnikov in dodatne programske opreme.

    Objavljeno: 22.9.2010
  • Tretja dimenzija za Panasonicove fotoaparate

    Panasonic je na sejmu Photokina predstavil niz novosti, med katerimi je morda najbolj zanimiv nov objektiv za družino fotoaparatov Lumix G, ki omogoča slikanje 3D fotografij. Japonskim inženirjem je v objektiv za fotoaparate tipa Four Thirds uspelo spraviti dva sistema leč enega ob drugem, ki nudita možnost sočasnega zajema dveh fotografij zamaknjenih za okoli 1 cm. To je sicer manj, kot pri razdalji med očmi ljudi, vendar še vedno zagotavlja zajem prostorskega 3D učinka.

    Objavljeno: 22.9.2010
  • Začenja se Photokina 2010

    V nemškem Kolnu se začenja največji sejem specializiran za fotografijo Photokina. Kot že običajno, večina proizvajalcev fotoaparata na sejmu predstavlja obilico novosti. Med prvimi je najnovejši Finepix X100 družbe Fujifilm, ki združuje kompaktne dimenzije, profesionalne lastnosti in hkrati retro videz, ki spominja naparate izpred nekaj deseteletji.

    Objavljeno: 21.9.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji