Objavljeno: 26.9.2010

Mozilla prestavlja koncept telefona prihodnosti

Organizacija Mozilla sicer verjetno ne bo nikoli proizvajala mobilnih telefonov, je pa zato objavila svojo zamisel, kako bo videti mobilnik prihodnosti. Iz laboratorijev Mozille zato prihaja koncept z imenom Mozilla Seabird, ki predstavlja naslednjo evolucijsko stopnjo pametnih telefonov.

Vizionarji, na čelu z vodjo Billyem Mayem, so izhajali predvsem iz dejstva, da se mobilni telefoni po zmogljivosti vse bolj približujejo osebnim računalnikom, vendar v primerjavi z njimi nimajo primernih vhodno-izhodnih zmožnosti. Zato pri Mozilli ponujajo idejo, da bi v bodoče telefone vgrajevali, ne le enega, temveč kar dva pico-projektorja, ki bi lahko levo in desno od telefona projecirala sliko tipkovnice in nato s infrardečimi tipali uporabnikom omogočala tipkanje na večji površini. Podobno naj bi sistem pred telefonom zaznaval področje, ki bo ekvivalenten današnjim sledilnim ploščicam.

Dva projektorja bi lahko uporabili tudi na alternativni način - prvi bi služil za prikaz tipkovnice, drugi pa bi skrbel za projekcijo slike, po možnosti v visoki ločljivosti. Naslednja novost je slušalka bluetooth, ki je hkrati tudi infrardeči daljinski s senzorji za razpoznavo položaja v 3D, vgrajena pa je kar v zadnji del telefona in jo po potrebi odstranimo iz ležišča.

Mozilla Seabird za zdaj živi le v virtualnem svetu računalnikov in zamislih avtorjev, vendar nakazuje smeri, ki bi jih že relativno kmalu utegnili ubrati proizvajalci telefonov.

http://mozillalabs.com/conceptseries/2010/09/23/seabird/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji