Objavljeno: 10.10.2010

Ubuntu 10.10

Družba Canonical je objavila končno kodo nove različice priljubljene distribucije Ubuntu Linux, tako za namizne računalnike, kot strežnike. Nova različica prinaša veliko izboljšav v uporabniškem vmesniku, orodjih za nameščanje aplikacij in možnosti za povezav s storitvami v oblaku.

Kot doslej bo novi Ubuntu 10.10 na voljo v različicah za namizne računalnike in netbooke z manjšimi zasloni. Pri teh so dosedanji uporabniški vmesnik Unity še dodatno dodelali, poenostavili in predvsem omogočili večjo preglednost. Ubuntu 10.10 prinaša tudi podporo za zaslone z večkratnim dotikom, tako da je zanimiv za hibridne prenosnike in potencialno celo tablične računalnike.

Pri namizni različici so precej predelali Software Center, ki omogoča boljši nadzor in hitrejšo namestitev priljubljenih programov. Seveda so vgrajene udi najnovejše različice priljubljenih odprtokodnih programov. Marsikomu bo zelo pomembno, da nudi novi Ubuntu še krajši zagonski čas in nove možnosti pri namestitvi in zagonu sistema. Izboljšani so tudi gonilniki, dobrodošla je vključitev odprtokodnih gonilnikov družbe Nvidia. Srečali bom tudi novo jedro, izboljšano orodje za delo s fotografijami ter prenovljeni predvajalnik večpredstavnih vsebin.

Naslednja novost so izboljšave v spletni storitvi Ubuntu One, s katero uporabniki dobijo 2 GB pomnilniškega prostora na spletu (za plačilo seveda po potrebi tudi več). Tu so izboljšali algoritme za sinhronizacijo datotek, pohitrili prenos podatkov in dodali nove zmožnosti za varnostno kopiranje podatkov. Dodana je možnost izmenjave podatkov z drugimi platformami, kot so Windows, Google Android in Apple iOS.

Prav tako so zanimive novosti v strežniški različici izdelka. Strežnik je zdaj primeren tako za namestitev na lokalni strojni opremi, kot na strežnikih v oblaku. Precej je poenostavljeno prenašanje strežnikov iz lokalnega sistema v oblak in nazaj. Tako lahko zdaj s pomočjo orodja KVM lokalno testiramo in prenašamo strežnike v oblak, med drugim Amazon Cloud Services. Še več, Ubuntu celo omogoča preizkus novega strežnika v Amazonovem oblaku, brezplačno za obdobje ene ure.

http://www.ubuntu.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji