Objavljeno: 4.10.2010

UEFI namesto BIOS-a

Kot kaže, bomo v naslednjem letu končno doživeli temeljito posodobitev zagonskih oziroma sistemskih programov BIOS, ki jih v skoraj nespremenjeni obliki srečujemo že 25 let. Če je verjeti združenju Unified EDI Forum (UEFI), naj bi v letu 2011 večina novih računalnikov, tako prenosnikov, namiznih računalnikov in celo strežnikov, podpirala novi standard.

Z uporabniškega zornega kota ima UEFI kup prednosti. Za začetek bistveno hitrejši zagonski čas sistema, manj kot 5 sekund in skoraj trenutni zagon iz mirovanja. Uporabniški vmesnik bo končno lahko v visoki ločljivosti in bo nudil precej več kot danes. Pričakujemo lahko cel kup dodatnih programov za povečevanje varnosti, upravljanje, daljinski nadzor in celo dostop do ključnih podatkov, kot so elektronska pošta, koledarji in naloge v Outlooku, do katerih bomo lahko prišli tudi brez zagona operacijskega sistema.

Sistemska programska oprema po drugi strani ni vezana na specifičen operacijski sistem ali strojno arhitekturo. Dosedanji BIOS je bil denimo vezan na arhitekturo x86. To pomeni, da utegnemo UEFI srečati v celem kupu naprav, ki ne bodo nujno povezane zgolj z nadaljevanjem "PC" platforme. Dodatna prednost predlagane sistema je v hitrejši inicializaciji in preverjanju strojne opreme, kjer pa domala noben podsistem ne bo zahtevan. Današnji PCji denimo za zagon potrebujejo tipkovnico, medtem ko bodo tablični računalniki z sistemom UEFI lahko brez težav namesto tega uporabili zaslonke tipkovnice.

http://www.uefi.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji