Objavljeno: 8.10.2010

Facebook s pomembnimi novostmi

Facebook je uvedel cel kup novosti, ki razširjajo uporabnost priljubljenega družabnega omrežja. Najpomembnejša novost je temeljita prenova možnosti povezovanja uporabnikov v Skupine (Groups), ki so zdaj bolj namenjena zasebnim, zaprtim tipom skupin kot javnim skupinam, ki so odprte širši javnosti. Za slednje Facebook namenja druga orodja in možnosti.

Nove skupine so tako v privzetem načinu zaprte in se do njih lahko dostopa samo na povabilo. S tem naj bi prepričali tudi tiste, ki so doslej pogrešali natančnejši nadzor nad možnostjo, koga vključiti v delovanje skupine. Skupine imajo tudi številne nove zmožnosti, kot je novo orodje za skupinsko kramljanje in možnost souporabe dokumentov. Pomembno pa je razumeti, da nove zmožnosti niso na voljo za dosedanje skupine, poleg tega za zdaj še ne obstaja način, kako stare skupine pretvoriti v nove. Nove skupine so tudi omejene na največ 250 članov.

Druga novost je novo orodje "Download My Information", ki omogoča preprost prenos vsega gradiva, ki ga je uporabnik prenesel na Facebook v enem samem koraku na osebni računalnik. S tem se prenesejo vse slike, video posnetki in druge datoteke, ki bi jih uporabnik želel imeti pri sebi. Facebook vse skupaj zapakira v eno veliko datoteko ZIP, ki pa je lahko ustrezno zaščitna z gesli in drugimi mehanizmi preverjanja (recimo captchas).

S tem orodjem je Facebook dal tudi odgovor tistim, ki zaradi varnostnih ali kakih drugih razlogov želijo vsebin preseliti ali umakniti iz družabnega omrežja. Za večjo varnost in nadzor pa so pri Facebooku pripravili tudi novo nadzorno ploščo, v kateri je jasno prikazano, koliko osebnih informacij uporabnik deli z ostalimi in v katerih dodatnih aplikacijah se to pojavljajo. S tem so želeli odgovoriti na naraščajoče kritike, da Facebook ne omogoča učinkovito varovanje zasebnosti.

http://www.facebook.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji