Objavljeno: 20.10.2010

Adobe Acrobat X

Adobe je predstavil nove različice programov iz družine izdelkov Acrobat za prebiranje in ustvarjanje dokumentov PDF, ki omogočajo lažjo pripravo, branje, komentiranje, predvsem pa večjo varnost, kot današnji izdelki. Krovna novost v izdelkih Acrobat X je nova tehnologija, ki omogoča izvajanje programske kode v tako imenovanem peskovniku (sandbox), kjer ne more škoditi drugim programom in operacijskemu sistemu računalnika. Po novem Acrobat X izvaja vso kodo JavaScript, senčenje 3D objektov in procesiranje slik v ločenih, izoliranih procesih, s čimer so naslovili čedalje večje kritike zaradi naraščajočega števila varnostnih ranljivosti v dosedanjih izdelkih. Uporabili so strategijo, ki sta jo že doslej uspešno uveljavila Google v svojem brskalniku Chrome in Microsoft v zadnji različici paketa Office.

Varnost pa je le ena od zanimivih novosti. Tako kot doslej bo še naprej uporabnikom na voljo brezplačen bralnik Acrobat X Reader, ki pa bo zdaj že v osnovi omogočal označevanje besedila in pisanje opomb, ne glede na način, kako je pripravljen dokument PDF. Adobe bo Acrobat X ponudil tudi na številnih mobilnih platformah - za začetek na sistemih Google Android, Windows Phone 7 in BlackBerry PlayBook (mimogrede, opazna je odsotnost podpore za Apple iOS, najbrž kot posledica spora med družbama Apple in Adobe glede podpore za Flash).

Poleg brezplačne različice bo Adobe ponujal še tri plačljive pakete. Acrobat X Standard bo za 299 dolarjev po novem poleg izdelave datotek PDF omogočal pretvorbo PDF datotek nazaj v Word in Excel ter tesno integracijo s portali Microsoft SharePoint. 449 dolarjev bo potrebno odšteti za različico Acrobat X Pro, ki bo ponujala možnost združevanja različnih izvornih dokumentov v en sam dokument PDF, ki bo lahko opremljen povrh vsega s predlogami, temami, logotipi in drugimi podatki. Ta paket bo tudi omogočal avtomatizacijo zamudnih ponavljajočih opravil prek nove funkcionalnosti Actions, pipravljene skripte pa bo mogoče posredovati tudi drugim uporabnikom. Acrobat X Suite je komplet, ki združuje Acrobat X Pro in nekatere druge izdelke podjetja, kot so Photoshop CS5, Captivate 5, Presenter 7, LiveCycle Designer ES2 in Media Encoder CS5. Celota je vredna 1.199 dolarjev. Začetek prodaje je čez približno mesec dni.

Omeniti velja, da je Adobe sočasno najavil tudi dve novi spletni storitvi, ki sta povezani z družino izdelkov Acrobat. Adobe SendNow je servis za avtomatizacijo razpošiljanja velikih datotek (PDF), s čimer lahko uporabniki uporabljajo varen kanal brez nepotrebnega polnjenja poštni predalov. Adobe CreatePDF pa je storitev za spletno izdelavo PDF dokumentov, kar bomo lahko sprožili kar iz bralnika Acrobat X Reader ali zgolj spletnega brskalnika. Cene teh storitev bodo znane novembra.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji