Objavljeno: 20.10.2010

Microsoft Office 365 se seli v oblak

Microsoft je razkril novo strategijo in ponudbo storitev v oblaku na temelju dosedanjih izdelkov priljubljenih pisarniških izdelkov Office. Da bi utrdili novo ponudbo, so več dosedanjih izdelkov združili v storitev pod novo tržno znamko Office 365. V njej bodo kupci srečali niz različnih storitev, kateri cene se gibljejo od 2 do 27 dolarjev na mesec. Hkrati so v Office 365 preimenovali tudi dosedanje storitve Business Productivity Online Suite (BPOS), ki vključujejo gostovane storitve elektronske pošte (Exchange Online), portalov (SharePoint Online), poenotenega komuniciranja (Lync Online)in dosedanje spletne različice Office programov imenovane Office Web Apps.

Nove storitve so prilagojene vsem velikostim podjetij in poslovnih potreb. Za 1,75 evra na mesec si bo mogoče omisliti elektronsko pošto, za 3,5 evorv k temu dodajo portale SharePoint. Če k temu dodamo še poenoten komunikacije in spletno različico pisarne, je cena 5,25 evra na mesec. Zelo zanimiva je povsem nova storitev, ki v mesečnem pavšalu vključuje tudi standardni namizni paket Office 2010 (Office Professional Plus) in sicer za 22,75 evra na mesec. Microsoft v okvir ponudbo dovoljuje, da posamezen uporabnik paket namesti na tja do pet računalnikov v lastni rabi, tudi domače, brez dodatnega plačila licenc.

Hkrati s predstavitvijo so tudi pričeli z poskusnim obratovanjem z izbranim število podjetij. Storitev bodo uradno nared v začetku leta 2011, najprej na 13 večjih trgih, sčasoma pa naj bi storitve Office ponudili še v okoli 40 državah, po naših neuradnih podatkih tudi v Sloveniji. Natančen razpored za druge trge sicer še ni določen. Office 365 je v namizni različici na voljo samo za okolje PC/Windows, vendar pri Microsoftu že razmišljajo, da bi kasneje podprli tudi uporabnike Macov (na osnovi novega paketa Office for Mac 2011). V načrtu so tudi prilagojene storitve za specifične ciljne kupce, denimo za študente in izobraževalne ustanove.

Office 365 je jasen odgovor na storitve, ki jih ponuja konkurenca, predvsem Google s svojimi storitvami Google Apps. Google sicer računa za svoje storitve 50 dolarjev na leto na uporabnika, kar je manj od Microsoftove ponudbe, vendar ne nudi enakih funkcionalnosti kot dražje različice storitev Office 365.

http://www.office365.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji