Objavljeno: 21.10.2010

Apple se vrača k Macom

Uspeh mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov je kar nekako zameglil Applovo ponudbo osebnih računalnikov, zato so poskrbeli za revitalizacijo na tem področju z novim rekordno lahkim in tankim prenosnikom MacBook Air, najavo nove različice Mac OS X ter predstavitvijo novega paketa programov iLife 11.

Če začnemo s strojno opremo, je Apple prikazal kar dva nova modela, saj bo odslej MacBook Air na voljo z 11,6-palčnim, pa tudi večjim 13-palčnim zaslonom. Dimenzije so kljub temu še zmanjšali - prenosnik je na najtanjšem delu debel komaj 2,7 mm, na najdebelejšem pa le 1,6 cm. Model z manjšim zaslonom tehta malo več kot kilogram, večji pa je 300 gramov težji. Manjše dimenzije so dosegli tudi z radikalno odločitvijo - MacBook Air je odslej na voljo le s pomnilniškimi enotami SSD, diske in optične enote so povsem opustili. Odvisno od modela je na voljo 64 do 256 GB pomnilniškega prostora na enotah SSD.

Kljub manjšanju dimenzij in novi pomnilniški tehnologiji, ki obljublja dvakrat hitrejši dostop do podatkov, so obenem povečali trajanje delovanja in zmanjšali cene. Najcenejši MacBook Air je prvič na voljo pod magično mejo 1.000 dolarjev, pa tudi najdražji model stane le 1.600 dolarjev. Apple obljublja neprekinjeno delo v dolžini 7 ur ter delovanje v mirovanju do 30 dni.

Še več novosti lahko pričakujemo naslednje poletje, ko bo Apple objavil novo različico operacijskega sistema Mac OS X, ki so mu dali delovno ime Lion (lev). Nova različica si izposoja precej zamisli od nadvse uspešnih tabličnih računalnikov iPad, kot je celozaslonsko delo z večpredstavnimi vsebinami, podprto s podporo za zaslone z večkratnim dotikom. Novi MacOS X napoveduje tudi trenutni zagon iz mirovanja, podobno kot pri iPadu.

Novo orodje Mission Control bo združilo dosedanja orodja Expose, Dashboard in Spaces, ki bodo skupaj s celozaslonskimi programi tvorili nov način dela z informacijami na Macih. Apple bo še pred tem po zgledu telefonov in tabličnih računalnikov za Mace ponudil spletno trgovino Mac App Store, ki bo skupaj z novim načinom za iskanje, nakup, namestitev in posodabljanje programov navadne prenosnike približal temu, kar danes srečamo na iPhonu in iPadu.

Če bo treba na Mac OS X Lion počakati še precej mesecev, pa je takoj na voljo novi paket večpredstavnih programov iLife 11. Novo orodje za delo s fotografijami iPhoto 11 prinaša povsem nov, celozaslonski način dela s slikami oseb, krajev in dogodkov, ki je na moč podoben tistemu na tablicah iPad. iMovie prinaša še lažje urejanje video posnetkov in poseben način, s katerim iz lastnih posnetkov naredimo domala filmsko kvalitetne reklamne odlomke (trailers). GarageBand 11 pa premor zdaj še funkcije FlexTime in Groove Matching, s katerimi lahko glasbo ustvarjamo na še bolj kreativen način. Paket stane 49 dolarjev, bo pa tudi brezplačno priložen vsem novim Macom. Omeniti velja še to, da je Apple objavil javno razvojno različico videokonferenčnega programa FaceTime za računalnike Mac, s katerim lahko vzpostavimo tudi povezave z istoimenskimi programi na telefonih iPhone.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji