Objavljeno: 23.10.2010

HP predstavlja tablico Slate 500

Po nekajmesečnih ugibanjih ali bo sploh doživel izid, je HP le predstavil prvi tablični računalnik nove dobe z okoljem Windows 7. Razlika v primerjavi z najavo iz začetka leta je v temu, da zdaj z njim ne ciljajo več potrošnikov, temveč poslovne uporabnike. HP Slate 500 je tablica z 8,9-palčnim zaslonom (1024 x 600 pik), 64 GB pomnilnikom Flash, 2 GB RAM in procesorjem Intel Atom Z450 s taktom 1,86 GHz, vse skupaj pa stane 800 dolarjev.

S tem ima enako ceno, kot najdražji Apple iPad z vmesnikom 3G, vendar Slate 500 premore le vmesnik Wi-Fi. Zato pa se oddolži s popolno podporo za programe pisane za okolje Windows. Za razliko od drugih tabličnih računalnikov Slate 500 krmilimo s prstom ali (opcijsko) s peresom. Nanj lahko seveda brez težav priključimo tudi klasično tipkovnico in miško.

Slate 500 je razmeroma bogato opremljen tablični računalnik, saj premore dve kameri (spredaj z ločljivostjo VGA in zadaj taka s tremi milijoni pik) za videkonferenčne povezave in fotografiranje, tu pa je tudi vmesnik USB za priključitev poljubnih perifernih naprav. HP navaja, da z enim polnjenjem akumulatorjev Slate 500 deluje nemoteno pet ur, kar je le polovica tega, kar dosega Apple iPad. Zato pa je dokaj lahek - le 0,68 kilograma. Menda bo naslednje leti na voljo tudi še manjši računalnik z okoljem Windows 7, a s 7-palčnim zaslonom.

Dilema, ali naj bi HP sploh predstavil Slate 500 gre predvsem na račun dejstva, da je podjetje med tem kupilo družbo Palm in njen operacijski sistem webOS, ki ga bodo v naslednjem letu ponudili tudi v tabličnih računalnikih. Kot kaže je pri HP-ju prevladal razmislek, da je morda bolje ostati prisoten na več platformah.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji