Objavljeno: 5.11.2010

Evropska komisija zaostruje pravila za zasebnost podatkov

Evropska komisija je objavila novo strategijo, s katero naj bi zaostrili pravila in način obdelave in hrambe osebnih podatkov, hkrati pa naj bi poenotili zakonske določbe v vseh članicah in sprostila prosti pretok podatkov znotraj EU. Z novo politiko, ki bo delovala na vseh področjih uporabe in prenosa digitalnih informacij, modernizirajo dosedanjo direktivo za podatkovno zaščito iz leta 1995.

Po novih pravilih naj bi okrepili osebne pravice in zmanjšali hrambo osebnih podatkov pri ponudnikih storitev na minimalno možno obdobje. Posamezniki bodo morali biti tudi jasno obveščeni za primere, ko in kako bodo podatki o njih zbirani in hranjeni. Ponudniki storitev se bodo morali zavezati, da bodo od uporabnikov dobili dovoljenja za uporabo podatkov kot tudi možnost, da uporabniku ugodijo na zahteve za izbris podatkov iz baz.

Nova pravila so nastala kot posledica vse bolj glasnih kritik, kako z osebnimi podatki ravnajo novodobni ponudniki storitev, kot sta Google in Facebook, ki so jih že večkrat zalotili pri nepremišljenih dejanjih in načrtnem zbiranju podatkov v neznane namene.

Po sedanjih načrtih naj bi predlog novih pravil v javnosti pregledovali do 15. Januarja. Po tem bo predlog šel v uradno proceduro potrditve v parlamentu in komisiji. Vse skupaj naj bi se zaključilo še v letu 2011, za tem pa bodo morali nova pravila uveljaviti na državnih ravneh.

http://ec.europa.eu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji