Objavljeno: 4.11.2010

Evropa vlaga v Symbian

Operacijski sistem Symbian, ki v ostri bitki med sistemi za mobilne telefone v zadnjih letih vse bolj zgublja tržni delež, je dobil podporo iz nepričakovanega vira. Evropska komisija je skupaj s konzorcijem 24 evropskih podjetij projektu namenila financiranje v višini 22 milijonov evrov, od katerih bo polovico prispevala komisija neposredno. Symbian so namreč označili kot strateški evropski projekt pri razvoju vgradnih operacijskih sistemov in platform za mobilno računalništvo.

Korak je nenavaden predvsem zaradi dejstva, da je Symbian v zadnjih mesecih prišel v precejšnje težave, ko je odločno podporo odpovedal še zadnji največji lastnik, družba Nokia. Če si pogledamo zgodovino sistema lahko ugotovimo, da so si nekoč platformo Symbian lastili največji proizvajalci telefonov, kot so Nokia, Ericsson, Motorola in drugi, vendar so vsi postopoma razvili ali sprejeli alternativne operacijske sisteme, s katerimi dosegajo večje uspehe. Nokia je nazadnje ostala edini lastnik in je leta 2008 ustanovila odprtokodno organizacijo Symbian Foundation, s čimer so računali na vnovično rast in uspeh med razvijalci in ponudniki opreme.

Toda sočasno je Nokia tudi sama razvila alternativni operacijski sistem MeeGo, ki nastaja v sodelovanju z Intelom. Symbian je danes sicer še vedno v rabi v nekaterih telefonih družbe Nokia, vendar za prihodnost ni jamstva, da bo še naprej tako. Pojavile so se govorice, da utegnejo Symbian celo zapreti. Zdaj pa je prišla finančna injekcija in strateška politična podpora, kar daje upanje na nadaljnji obstoj. Vprašanje pa ostaja, kdo bodo partnerji na področju strojne opreme, kar je za preživetje operacijskega sistema na koncu poglavitnega pomena.

http://www.symbian.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji