Objavljeno: 6.11.2010

Naslednji korak v 3D: holografski zasloni

3D hologrami bodo morda jutri predstavljali temelj za zaslone s prostorskim prikazom v prihodnosti. Za razliko od sedanjih 3D izdelkov, ki uporabljajo miniaturna zrcala za prikaz slike iz (končnega števila) različnih perspektiv, hologrami dajejo gledalcu še bolj realističen vtis prostorskega prikaza objekta v kadru, ne glede na zorni kot.

Največ pionirskih korakov na tem področju so naredili v ameriški Univerzi iz Arizone, kjer je so pod vodstvom profesorja Nasserja Peyghambariana že pred dvema letoma predstavili prototip delujočega sistema zajema, prenosa in prikaza 3D holografskih posnetkov, ki so po zamisli zelo podobni kot tisti iz znameniti serije filmov Vojne zvezd.

Dve leti stari prototip je znal prikazati holograme razmeroma majhne velikosti (le nekaj cm), za zajem, prenos in ponovni prikaz posamezne 3D slike pa so tedaj potrebovali okoli 2 minuti. V dveh letih so na tem področju naredili velikanske korake naprej. V laboratoriju danes brez težav prikazujejo slike velikosti 25 cm (poizkusno celo okoli 43 cm, kar bi ustrezalo tipičnemu računalniškemu zaslonu), predvsem pa bistveno pohitrili hitrost obdelave slike. Danes lahko tako novo sliko ponastavijo vsaki dve sekundi.

To je še vedno daleč od vsaj 30 slik na sekundo, kar je nekako minimum za današnjo kakovost TV posnetkov, vendar raziskovalci menijo, da lahko to že v nekaj letih dosežejo.

Danes je pri 3D hologramih omejitev tudi to, da so tako prenesene slike enobarvne, vendar so že začeli z delom na projektu, kjer pričakujejo tudi možnost prenosa barvnih informacij hologramom.

Raziskovalci tudi razmišljajo, kako bi poenostavili in s tem pocenili vso opremo, ki je potrebna za prikaz 3D hologramov. Danes je tako za posamezeno sliko potrebnih okoli 12 fotoaparatov, dovolj zmogljiva računalniška oprema, da lahko vse procesira in služi v enoten 3D model, na strani prikaza pa so uporabljeni posebni fotoreceptorski zasloni, na katere zapisujejo s posebnimi laserji. Zaradi teh omejitev je težko pričakovati, da bi tovrstno tehnologijo kmalu srečali tudi v potrošniških izdelkih.

http://www.uanews.org/node/35220

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji