Objavljeno: 14.12.2010

Openleaks je naslednik Wikileaks

Vse kaže, da bo bomo po spletnem servisu Wikileaks dobili celo platformo namenjeno širjenju in objavi anonimno objavljenih dokumentov. Za projektom Openleaks stoji nekdanja druga oseba projekta Wikileaks, Daniel Domscheit-Berg, ki se je z Julianom Assangejem razšel zaradi razhajanj v pomenu in načinu razkrivanja informacij javnosti.

Domscheit-Berg meni, da se je Wikileaks začel razvijati v napačno smer in ima preveliko koncentracijo moči za odločitev kaj objaviti in kaj ne, kar je postalo ozko grlo. Namesto tega projekt Openleaks napoveduje drugačno strategijo. Informacije in dokumente bodo objavljali časopisi in spletne strani, Openleaks pa bo poskrbel za tehnološko platformo, varnost in verodostojnost dokumentov ter predvsem anonimnost tistih, ki jih objavljajo. Na urednikih spletnih publikacij pa bo odločitev, katere informacije objaviti in katere ne.

Na ta način naj bi Openleaks tudi razpršil pritisk na strežnike, ki je večkrat ohromil delovanje priljubljenega spletnega strežnika Wikileaks. Namesto enega strežnika naj bi tako nastala pravcata skupnost, ki bo omogočala anonimno objavo dokumentov, za katere bi bilo prav, da o njih izve tudi javnost. Poleg tehnologije naj bi Openleaks nudil tudi pravno svetovanje, kako objavljati vsebine, brez da bi prekršili zakonske omejitve, kjer je seveda to mogoče.

http://www.openleaks.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji