Objavljeno: 9.12.2010

Firefox 4 in Opera 11 brez WebSockets

Nove različice brskalnikov ne prinašajo podpore zgolj novim značkam HTML5 ter lastnostim in izbirnikom CSS3, pač pa izkoriščajo tudi številne nove programske vmesnike za dostop do novih protokolov in tehnologij.

Ena izmed takih je tudi tehnologija WebSockets, ki omogoča vzpostavitev dvosmernih komunikacijskih kanalov med strežnikom in odjemalcem preko ene vtičnice TCP.

Programski vmesnik je del standarda W3C, protokol pa je standardizirala organizacija IETF in prav varnostna pomanjkljivost protokola za rokovanje je poskrbela za precej nejevolje med spletnimi razvijalci.

Prestrezni posredni strežnik lahko okuži vse svoje uporabnike, tako da npr. namesto želene datoteke JavaScript prejmejo in začnejo izvajati napadalčevo. Ogrožena sta tudi Flash in Java.

Mozilla in Opera sta se tako že odločili, da zaradi prevelikega tveganja v naslednjih različicah brskalnikov ne bosta podprle tehnologije WebSockets, kmalu pa lahko pričakujemo enake odločitve tudi s strani ostalih ponudnikov spletnih brskalnikov.

www.mozilla.org

www.opera.com

http://www.ietf.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji