Objavljeno: 14.12.2010

Toshibin 3D, malo drugače

Mnogi menijo, da so avtostereoskopski zasloni, torej taki, ki za prikaz 3D slike na potrebujejo posebnih očal, prihodnost pri 3D tehniki prikaza. Toda večina razvijalcev se še vedno ukvarja z glavno pomanjkljivostjo tovrstnih naprav, zelo ozkim zornim kotom, pod katerim lahko spremljamo 3D posnetke, čeprav bi marsikdo želel istočasno pogledati 3D sliko "nekoliko od strani", da bi lažje cenil prostorskost prikaza.

Pri Toshibni enoti Mobile Display so prišlo do zanimive zamisli, kako to pomanjkljivost odpraviti na razmeroma poceni način, zgolj z uporabo poceni tipal in programske opreme. V prototipni 3D zaslon so namreč vgradili šestosni merilnik pospeškov, podobnega kot ga srečamo v nekaterih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih. Na podlagi nagibanja zaslona lahko nato programsko prilagodijo prikaz 3D slike, da uporabnik lahko 3D predmet pogleda "od strani" ali celo "od zadaj", brez da bi s tem spreminjal zorni kot na zaslon.

Mnogi drugi proizvajalci preizkušajo bolj zapletene metode za dosego enakega cilja, na primer uporabo posebnih leč, ki so postavljene čez zaslon ali pa uporabo posebnih kamer, ki spremljajo premikanje uporabnika oziroma njegovih oči. Ker je Toshibin sistem toliko bolj preprost so avtorji mnenja, da lahko tehnologijo ponudijo na trgu precej prej kot drugi.

http://www.tmdisplay.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji