• iPad 2 čez 100 dni

    Foxconn Electronics naj bi po poročanju Digitimes še pred koncem februarja prihodnje leto odposlal 400 do 600 tisoč enot Applovih tablic iPad druge generacije.

    Objavljeno: 7.12.2010
  • Google Nexus S je tu

    Google je predstavil dolgo pričakovano drugo generacijo mobilnega telefona lastne blagovne znamke, ki jo je tokrat za razliko od HTC-jevega prvega modela izdelal Samsung.

    Objavljeno: 6.12.2010
  • Že 200 zrcalnih strežnikov WikiLeaks

    Potem ko je neprofitna organizacija WikiLeaks razkrila množico zaupnih diplomatskih dokumentov, ji je Amazon kmalu odklonil gostoljubje na svojih strežnikih Elastic Cloud Computing (Amazon EC2).

    Objavljeno: 6.12.2010
  • Ubuntu One tudi za Okna

    Ubuntu je z najnovejšo različico Ubuntu Linuxa 10.10 najavil, da bodo spletno storitev Ubuntu One, ki omogoča hrambo datotek na spletnem servisu, podprli tudi na drugih platformah. Storitev je na voljo za mobilne naprave z operacijskimi sistemi Google Android in Apple iOS, od nedavnega pa je v beta različici na voljo tudi za okolje Windows.

    Objavljeno: 5.12.2010
  • Microsoft pripravlja Silverlight 5

    Microsoft je na razvojni konferenci najavil novo veliko različico spletnega dodatka Silverlight, ki omogoča vzpostavitve bogatih uporabniških internetnih vmesnikov z oblico večpredstavnosti. Sliverlight 5 bo javnosti v razvojni različici na voljo v prvi polovici leta 2011, končna pa pride na vrsto kmalu po poletju.

    Objavljeno: 5.12.2010
  • BBC iPlayer se seli tudi v tujino

    Britanski BBC je namignil, da bodo v naslednjem letu svojo nadvse uspešno spletno internetno storitev video posnetkov na zahtevo in program BBC iPlayer ponudili tudi uporabnikom izven meja Velike Britanije. Na ta način bodo ljubitelji angleških nanizank, kot so Tope Gear, Doctor Who in druge oddaje dobili možnost spremljanja posnetkov na legalen in ažuren način. BBC iPlayer je v Veliki Britaniji doživel zelo velik uspeh, vendar je bil doslej omejen zgolj na IP naslove, ki pripadajo otoški državi.

    Objavljeno: 4.12.2010
  • Google pripravljen za razkritje Chrome OS

    Google bo v naslednjem tednu gostoval poseben dogodek, ki bo povezan z novimi storitvami in izdelki projekta Chrome, po vsej verjetnosti pa bodo objavili preizkusno različico operacijskega sistema Chrome OS. Kljub temu, da je že nekaj časa, da projekt zamuja in končni izdelki, predvsem prenosniki opremljeni s tem operacijskim sistemom, ne bodo nared pred začetkom naslednjega leta, želi Google počasi stopnjevati pričakovanje javnosti glede tega, za podjetje zelo pomembnega projekta.

    Objavljeno: 4.12.2010
  • Amazon zavrnil WikiLeaks

    Javni, zlasti politični pritisk na razkritja kontroverznega spletnega bloga WikiLeaks se vse bolj stopnjuje. Po celem svetu odmeva odločitev priznane družbe Amazon, da odkloni gostoljubje zelo obiskanemu blogu na svojih strežnikih Elastic Cloud Computing (Amazon EC2), ki se nahajajo v ZDA.

    Objavljeno: 3.12.2010
  • Optični čipi korak bližje praktični rabi

    Raziskovalci že lep čas napovedujejo, da je prihodnost povezav v računalniških napravah v optičnih, ne pa električnih povezavah. Korak bližje tej viziji so v podjetju IBM, kjer so na nedavni konferenci razkrili nov tehnološki postopek za izdelavo hibridnih računalniških čipov, ki združujejo silicijevo jedro in optične povezave za prenos podatkov v istem vezju.

    Objavljeno: 3.12.2010
  • Google Chrome že v osmi različici

    Google je v vnovič prenovil svoj spletni brskalnik. V osmi različici prinaša dve pomembni novosti - vgrajen pregledovalnik dokumentov PDF s podporo za delovanje v peskovniku in prvič tudi podporo za namensko spletno trgovino Chrome Web Store, ki ji bodo uradno predstavili nekoliko kasneje. Ta bo omogočala nalaganje, najbrž tudi nakup nove generacije spletnih aplikacij, ki bodo zapolnile razkorak med današnjim spletnimi in klasičnimi namiznimi programi. Google je v novi različici popravil menda kar čez 800 napak in izboljšal stabilnost delovanja brskalnika.

    Objavljeno: 3.12.2010
  • Samsungov upogljivi 3D zaslon

    Pri Samsungu si nenehno prizadevajo za nove zamisli na področju 3D prikaza video posnetkov. Na korejskem sejmu so tako nedavno prikazali konceptni 3D zaslon s tehnologijo AMOLED, ki ima za posebnost to, da se ga da upogniti. Za razliko od podobnih konceptov, ki jih srečamo pri mobilnih napravah in so tam namenjeni predvsem varčevanju s prostorom, pa je v primeru upogljiva površina pri televizorju namenjena predvsem izboljšanju kakovosti prikaza 3D posnetkov v tipičnem domačem okolju. S tem naj bi predvsem omogočili, da bi lahko optimalni 3D prikaz uživali tudi gledalci, ki se ne nahajajo neposredno pravokotno glede na sredino zaslona, ampak zaradi položaja v dnevni sobi na zaslon gledajo pod kotom. Žal nova tehnologija ne bo nared še kakih 5 do 10 let.

    Objavljeno: 2.12.2010
  • T-2 z januarjem zvišuje cene

    Telekomunikacijsko podjetje T-2 je na spletnih straneh objavilo spremenjene cene svojih storitev, ki bodo pričele veljati s 1. januarjem prihodnjega leta. Po trditvah predstavnikov podjetja sprememba cen predstavlja uskladitev cen z višjimi stroški, predvsem na področju programskih pravic.

    Objavljeno: 2.12.2010
  • Adobe Flash 10.2

    Adobe je objavil novo razvojno različico predvajalnika Flash Player, ki prinaša obljubljeno podporo za strojno pospeševanje dekodiranja video posnetkov. Flash Player 10.2 tako prvič prinaša podporo za razbremenitev centralne procesne enote, ki je ob predvajanju video posnetkov zdaj udeležena manj kot odstotek, tudi če predvajamo video posnetke v visoki ločljivosti 1080p. Adobe je sicer že v dosedanji različici podpiral delno pospeševanje s strojno opremo, novi programski vmesnik Stage Video API pa zdaj grafičnemu procesorju prepusti domala celotno nalogo dekodiranja. Nova različica je že na voljo za okolja Windows, Mac in Linux, pripravili pa so tudi posebno podporo za strojno pospeševanje video posnetkov v kombinaciji s prihajajočim spletnim brskalnikom Microsoft Internet Explorer 9, kjer na ta način beležijo okoli 35% večjo zmogljivost procesiranja.

    Objavljeno: 2.12.2010
  • Iz našega bloga: Zbogom, analogija

    Prvega decembra ob treh zjutraj nas je zapustila naša draga analogna TV slika. Dolgo je bila z nami, kar 52 let, zdaj pa jo bo nadomestila mlajša in bolj dinamična naslednica. Nič več šuma, nič več sneženja – namesto tega bomo sedaj gledali »kockice« in »razpadlo« sliko. Svet okoli nas je vedno bolj digitalen. Fotoaparati? Le še redki uporabljajo film. Video kamere? Enako. Plošče? Nekateri imajo v kleti še škatlo elpejk, uporabljamo pa tako ali tako samo še mp3 in pretočni radio. Celo cedejke nas že zapuščajo. Video? So še taki, ki imajo velike zaloge video kaset (vem, ker sem se lani znebil svoje bore dve minuti po oddaji oglasa na podarimo.si), večinoma pa gledamo plošče – DVD, BluRay – in digitalizirane filme iz diska.

    Objavljeno: 2.12.2010
  • Žepni 3D predvajalnik

    Korejski proizvajalec žepnih naprav Cowon trdi, da bo kot prvi na trg poslal žepni večpredstavni predvajalnik posnetkov, ki omogoča prikaz 3D slike brez uporabe namenskih očal. Cowon 3D bo v Južni Koreji na prodaj že decembra, nudil pa bo 4,8-palčni zaslon na dotik z ločljivostjo 800 x 480 pik, ki ne zahteva očal. Poleg tega bo omogočal prikaz 3D posnetkov na združljivem televizorju s tehniko 3D in to pri polni ločljivosti 1080p.

    Objavljeno: 1.12.2010
  • EU odpira novo preiskavo proti Googlu

    Google si je prislužil novo preiskavo, ki so jo formalno odprli v okviru Evropske komisije. Tokrat preiskujejo sum, da Google zlorablja svoj vodilni položaj na področju iskalnikov za razvrščanje zadetkov konkurenčnih, a specializiranih rešitev. Preiskava poteka na pobudo spletnega servisa za primerjavo cen Foundem, iskalnika po pravnih dokumentih ejustice.fr in britanskega iskalnika Ciao, ki je v lasti Microsofta.

    Objavljeno: 1.12.2010
  • Asusov odgovor na bralnike knjig

    Asus je predstavil novega člana družine izdelkov Eee, ki je nekakšen križanec med tabličnim računalnikom in bralnikom knjig. Novi Eee Note namreč uporablja 8-palčni zaslon LCD, ki je občutljiv na dotik, torej podobno kot pri tabličnih računalnikih. Toda zaslon je zgolj sivinski in nudi ločljivost 768 x 1024 pik, pri čemer se ga da uporabljati tudi brez zadenjske osvetlitve in je enostavno berljiv tudi pri močni dnevni svetlobi.

    Objavljeno: 1.12.2010
  • Decembrska številka revije Monitor

    Z zadnjim torkom v mesecu je spet na voljo nova številka naše revije. Tokrat smo pod drobnogled postavili netbooke, majhne računalnike, ki stanejo od 300 evrov in navzgor – kot nalašč za kako božično darilo. Pojem netbook smo glede na naš zadnji preizkus letos nekoliko razširi, saj te naprave že presegajo prvotne okvirje, predvsem po velikosti zaslona (saj gredo tudi čez 11 palcev), so pa tudi vse bolj zmogljivi (in, posledično, tudi dragi).

    Objavljeno: 30.11.2010
  • Vpliv tablic se že pozna na prodajo računalnikov

    Prodaja osebnih računalnikov se bo v letošnjem letu povečala glede na leto 2009, vendar po zadnjih podatkih kar precej manj v primerjavi z napovedmi izpred pol leta. Med poglavitnimi razlogi so vseeno nekoliko slabše povpraševanje po izdelkih s strani potrošnikov od tistega, kar so pričakovali. Pri Gartnerju pa poudarjajo, da je velik, nezanemarljiv del razlogov v velikem uspehu tabličnih računalnikov, ki že načenjajo prodajo običajnih računalnikov.

    Objavljeno: 30.11.2010
  • Šesta Googlova Zemlja

    Google nadaljuje s svojo tradicijo hitrih nadgradenj svojih ključnih programov in storitev, tokrat pa je prišla na vrsto že šesta različica priljubljenega elektronskega globusa Google Earth. V novi različici je največja novost bistveno bolje integrirana in precej bolj razširjena možnost ogleda posameznih krajev na uličnem nivoju (StreetView).

    Objavljeno: 30.11.2010
  • Sharp Galapagos - tudi kot tablica

    Sharp bo v začetku decembra začel s prodajo svojih prvič tabličnih računalnikov pod imenom Galapagos. Tablice, ki bodo na voljo s 5,5 in 10,8-palčnimi zasloni, bodo dopolnili nedavno predstavljene pametne telefone z enakim imenom in nekaterimi tehničnimi lastnostmi, a manjšimi zasloni.

    Objavljeno: 29.11.2010
  • HP s spodbudnimi rezultati

    Hewlett-Packard je svoje zadnje poslovno četrtletje zaključil s prihodki v višini 33,3 milijarde dolarjev, dobrih 8% več kot v enakem obdobju lani. Konsolidirani dobiček je pri tem znašal 3,3 milijarde dolarjev, 5% bolj kot pred letom dni. Kljub gospodarski krizi, ki se marsikje po svetu še ni omilila, so poslovno leto 2010 pri HP-ju zaključili kar z 10% boljšimi rezultati glede na leto 2009, pri čemer so dosegli celo nov rekord, 126 milijard dolarjev v enem letu.

    Objavljeno: 29.11.2010
  • 5 let za Xbox 360

    Konec novembra 2005 je Microsoft z velikim pompom predstavil svojo igralno konzolo Xbox 360. Padale so optimistične napovedi in entuziasti med člani Microsoftove ekipe so napovedovali, da bodo prodali čez 20 milijonov enot v petih letih.

    Objavljeno: 28.11.2010
  • Opera 11 uvaja združevanje zavihkov

    Nova razvojna različica spletnega brskalnika Opera 11 znova prinaša inovacijo na področju upravljanja z velikimi številom odprtih spletnih stani. Spomnimo se, da je bila prav Opera tista, ki je prva uvedla zavihke v spletnih brskalnikih in kasneje prinesla predogled vsebine strani pri premikanju med njimi.

    Objavljeno: 27.11.2010
  • Hitrejši satelitski internet za Evropo

    Evropa bo z izstrelitvijo umetnega satelita Hylas 1 pridobila novo zmožnost zagotavljanja širokopasovnih internetnih povezav tudi v območjih, kjer telekomunikacijske povezave niso možne. Gre za prvega izmed niza satelitov, narejenih, izstreljenih in upravljanih v Evropi in je plod mešanice zasebnega in javnega lastništva. Hylas 1 je sicer komercialni projekt, za katerem stoji britanska družba Avanti Communications, vendar je kar 40 milijonov funtov k projektu prispevala tudi britanska vlada.

    Objavljeno: 27.11.2010
  • Novo vodstvo pri Microsoft Slovenija

    Nova generalna direktorica slovenske podružnice družbe Microsoft je Biljana Weber, ki bo vodenje prevzela 1. januarja 2011. Webrova prihaja iz podjetja IBM, kjer je bila nazadnje direktorica za javni sektor za področje srednje in vzhodne Evrope, med leti 2006 in 2009 pa je že vodila tudi slovensko podružnico IBM-a. Na položaju generalnega direktorja bo nasledila Mateja Potokarja, ki je letos julija postal direktor skupine za Microsoftove poslovne rešitve za regijo srednje in vzhodne Evrope. Slovenska podružnica se je ob koncu zadnjega proračunskega leta, ki se je končalo 3. julija 2010, uvrstila med najuspešnejše Microsoftove podružnice na svetu.

    Objavljeno: 26.11.2010
  • Iz našega arhiva: Razbijmo iPhone

    Apple je z iPhonom nedvomno korenito pretresel trg pametnih telefonov, tako zaradi genialnih zamisli pri razvoju strojne in programske opreme kot tudi zaradi spornega zaprtega ekosistema programske opreme, nad katerim ima popoln nadzor zgolj to podjetje. Vso programsko opremo neodvisnih razvijalcev namreč pred prihodom v prodajalno App Store preverijo Applovi inženirji, saj mora ustrezati natančno določenim pravilom.

    Objavljeno: 26.11.2010
  • Google Chorme OS prihaja k potrošnikom šele v letu 2011

    Po dosedanjih načrtih naj bi Google svoj operacijski sistem Chrome OS in zanj pripravljene prenosnike predstavil še pred koncem leta 2010, vendar se kot kaže to ne bo zgodilo, vsaj ne v celoti. Viri blizu pomembnih partnerjev, zlasti azijskih proizvajalcev strojne opreme, navajajo, da bo Google različico operacijskega sistema in z njim pobratene prenosnike predstavil šele v naslednjem letu.

    Objavljeno: 25.11.2010
  • SAP bo moral Oraclu plačati 1,3 milijarde dolarjev

    Žirija je v enem najbolj odmevnih sodnih sporov v zadnjem času na področju IT odredila, da mora družba SAP podjetju Oraclu plačati kar 1,3 milijarde dolarjev odškodnine zaradi kraje intelektualne lastnine. Oracle je namreč tožil SAP, da se je ta prek nakupa zdaj že preminule družbe TomorrowNow, za katero sta se pravzaprav borili obe sprti stranki, pridobil vpogled in izkoristil na nedovoljen način različne Oraclove izdelke, skrivnosti in siceršnjo intelektualno lastnino.

    Objavljeno: 25.11.2010
  • Dell Inspiron Duo v prodaji

    Dell je začel s prodajo zanimivega hibridnega prenosnega računalnika, ki se lahko po potrebi spremeni v tabličnega z imenom Inspiron Duo. V primerjavi z dosedanjimi hibridnimi tablicami je novinec nenavaden predvsem v načinu, kako se zaslon za vrti okoli svoje osi v okvirju pokrova, kar pa je menda dolgoročno bolj trpežno in varno za rabo.

    Objavljeno: 24.11.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji