Objavljeno: 25.11.2010

SAP bo moral Oraclu plačati 1,3 milijarde dolarjev

Žirija je v enem najbolj odmevnih sodnih sporov v zadnjem času na področju IT odredila, da mora družba SAP podjetju Oraclu plačati kar 1,3 milijarde dolarjev odškodnine zaradi kraje intelektualne lastnine. Oracle je namreč tožil SAP, da se je ta prek nakupa zdaj že preminule družbe TomorrowNow, za katero sta se pravzaprav borili obe sprti stranki, pridobil vpogled in izkoristil na nedovoljen način različne Oraclove izdelke, skrivnosti in siceršnjo intelektualno lastnino.

SAP je sprva to zanikal, nato pa, že med trajanjem sodnega postopka, presenetljivo spremenil stališče in celo ponudil poravnavo v višini 120 milijonov dolarjev. Poizkus ni uspel in zdaj je prišla na vrsto žirija, ki je določila več kot 10-kratno kazen glede na ponujeni znesek. Ob tem velja še upoštevati, da bo moral SAP plačati skoraj 120 milijonov (!!!) sodnih stroškov. Najbrž pa stvar ne bo zaključena brez pritožb.

Sodni spor pa dobiva v zadnjih tednih še precej širšo dimenzijo. Levji delež krivde za spodrsljaj pri Oraclu pripisujejo nekdanjemu direktorju Leo Apothekerju, ki je med tem prišel na čelo družbe HP. Ta je bila doslej zgleden partner Oracla, nova razmerja med vodstvi, sploh če upoštevamo, da je iz HPja odstranjeni Hurd našel zatočišče prav pri Oraclu, pa verjetno ne bodo prav prijateljske narave.

http://www.sap.com

http://www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji