Objavljeno: 30.11.2010

Vpliv tablic se že pozna na prodajo računalnikov

Prodaja osebnih računalnikov se bo v letošnjem letu povečala glede na leto 2009, vendar po zadnjih podatkih kar precej manj v primerjavi z napovedmi izpred pol leta. Med poglavitnimi razlogi so vseeno nekoliko slabše povpraševanje po izdelkih s strani potrošnikov od tistega, kar so pričakovali. Pri Gartnerju pa poudarjajo, da je velik, nezanemarljiv del razlogov v velikem uspehu tabličnih računalnikov, ki že načenjajo prodajo običajnih računalnikov.

Gartner je tako naračunal, da bodo letos po celem svetu prodali 352,4 milijonov osebnih računalnikov, kar je 14,3% bolje kot leta 2009. Toda še septembra so trdili, da bo prodaja povečala kar za 17,9%. Nove razmere že vplivajo tudi na ocene za leto 2011, ko naj bi po celem svetu vendarle prerasli magično mejo 400 milijonov izdelkov, 15,9% bolje kot letos (do zdaj pa je veljala ocena 18,1% rasti).

Apple iPad in podobni računalniki predstavljajo vse pomembnejši tržni segment, ki naj bi že leta 2014 zase odžrl približno desetino trga osebnih računalnikov. Analitiki družbe Bernstein Research menijo, da bodo tablični računalniki danes proizvajalcem prinesli že 12 milijard dolarjev prihodkov, 20 milijard pa že v letošnjem letu.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji