Objavljeno: 3.12.2010

Amazon zavrnil WikiLeaks

Javni, zlasti politični pritisk na razkritja kontroverznega spletnega bloga WikiLeaks se vse bolj stopnjuje. Po celem svetu odmeva odločitev priznane družbe Amazon, da odkloni gostoljubje zelo obiskanemu blogu na svojih strežnikih Elastic Cloud Computing (Amazon EC2), ki se nahajajo v ZDA.

Wikileaks je svoje domovanje že preselil na strežnike v Evropi, čeprav imajo zaradi tega obiskovalci občasno težave z dostopom do strani. Amazon sicer ne daje komentarjev, analitiki pa ugibajo, da so nanje vršili pritisk neposredno iz ameriškega senata, kjer so zaradi razgalitev zaupnih podatkov proti WikiLeaks odprli uradno preiskavo. Po trditvah avtorjev pa Amazonova enostranska odločitev ni edina grožnja servisu in avtorjem, ki so tarča neposrednih groženj kot tudi koordiniranih hackerskih napadov.

Posamezniki iz ameriškega senata so med tem razkritja WikiLeaks označili za teroristična dejanja, nekateri jih celo izenačujejo z Al Kaido. Avtorji med tem izražajo razočaranje nad ravnanjem Amazona in dogajanjem v ZDA in trdijo, da je to povsem neprimerno državi, ki se rada hvali po svobodi govora in varovanju pravic posameznika.

http://www.amazon.com

http://www.wikileaks.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji