Objavljeno: 3.12.2010

Optični čipi korak bližje praktični rabi

Raziskovalci že lep čas napovedujejo, da je prihodnost povezav v računalniških napravah v optičnih, ne pa električnih povezavah. Korak bližje tej viziji so v podjetju IBM, kjer so na nedavni konferenci razkrili nov tehnološki postopek za izdelavo hibridnih računalniških čipov, ki združujejo silicijevo jedro in optične povezave za prenos podatkov v istem vezju.

Proces so poimenovali CMOS Integrated Silicon Nanophotonics, nastal pa je na podlagi desetletja dolgega raziskovalnega dela na področju optične tehnologije. Dosežek je optični oddajnik in sprejemnik signala, ki je velik le 0,5 kvadratnega milimetra, 10-krat manjši od dosedanjih najbolj naprednih dosežkov. IBM trdi, da lahko s tovrstno tehnologijo na površini velikosti 4 x 4 mm doseže dovolj optičnih povezav za tipično rabo v elektronskih čipih, vendar pri hitrostih prenosa, ki se tokrat merijo v terabitih na sekundo.

Tovrstna tehnologija naj bi IBMu omogočala izpolnitev vizije novega tipa superračunalnikov, ki bo znal obračunati milijon bilijonov računskih operacij na sekundo, kar je tisočkrat več od današnjega največjega super računalnika, a z uporabo drastično manj sestavnih delov. Prednost nove tehnologije je tudi v temu, da se bo dalo tovrstne optične čipe proizvajati na standardnih proizvodnih linijah za izdelke CMOS, kar pomeni, da masovna raba morda bližje, kot si predstavljamo.

IBM pa ni edini, ki intenzivno eksperimentira optične povezave med čipi. Intel že dalj časa razvija tehnologijo LightPeak, ki omogoča morda nekoliko nižje hitrosti od IBMovih napovedi, vendar še vedno bistveno višje od današnjih povezav med čipi. Po nekaterih informacijah naj bi bil prav družba Apple tista, ki bo optično tehnologijo ponudila v masovnih izdelkih. Če je verjeti, naj bi se to zgodilo v novi generaciji prenosnikov MacBook Pro, ki bo nared predvidoma aprila 2011. Viri navajajo prenose podatkov s hitrostmi okoli 10 GB/s, kar je precej več od današnjih povezav, Intel pa trdi, da mu tehnologija omogoča tudi dvig hitrosti vse tja do 100 GB/s.

http://www.ibm.com

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji