Objavljeno: 4.12.2010

Google pripravljen za razkritje Chrome OS

Google bo v naslednjem tednu gostoval poseben dogodek, ki bo povezan z novimi storitvami in izdelki projekta Chrome, po vsej verjetnosti pa bodo objavili preizkusno različico operacijskega sistema Chrome OS. Kljub temu, da je že nekaj časa, da projekt zamuja in končni izdelki, predvsem prenosniki opremljeni s tem operacijskim sistemom, ne bodo nared pred začetkom naslednjega leta, želi Google počasi stopnjevati pričakovanje javnosti glede tega, za podjetje zelo pomembnega projekta.

Chrome OS bo na področju računalniških operacijskih sistemov posebnež, saj bo namenjen predvsem kot ogrodje za uporabo spletnih storitev, lokalnih programov in gonilnikov pa bo le nekaj najnujnejših. Google pa skuša z novim sistemom tudi vpeljati nekatere inovacije, ki odražajo spremembo v načinu uporabe računalnikov.

To je najbolje vidno na prvih neuradnih fotografijah tipkovnic prenosnikov, ki jih je objavilo spletišče Engadget. Na njih je moč opaziti, da želi Google na tipkovnice pripeljati nove kontrolne tipke, ki jih doslej še nismo poznali. Najbolj opazna je zamenjava za tipko, ki vklaplja velike črke (Caps lock), saj naj bi jo zamenjali za tipko, s katero sprožimo iskanje podatkov v spletnem iskalniku.

Spremenjene bodo še nekatere druge tipke v vrstici funkcijskih tipk, kot so tipke za premik naprej in nazaj v spletnem brskalniku, preklop na celozaslonski način in še nekaj drugih. Specifikacija za prenosnike, ki bodo poganjali Chrome OS sicer uradno še ni znana, pričakovati pa je mogoče, da bo šlo za derivate današnjih netbookov na temelju iz Intelovim Atomom. Novost bo tudi spletna trgovina Chrome Web Store, prek katere bo mogoče operacijski sistem dopolnjevati z dodatnimi spletnimi storitvami.

http://www.chromium.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji