Objavljeno: 8.12.2010

Google prestavil Chrome OS

Google je na posebni prireditvi predstavil podrobnosti prihajajočega operacijskega sistema Chrome OS, ki bo na prvih prenosnikih po zadnjih napovedih na voljo sredi prihodnjega leta.

Med prvimi partnerskimi izdelovalci strojne opreme bosta Samsung in Acer, ki bosta razvila lahke prenosnike s Chrome OS, medtem ko bo sprva procesorje izdeloval zgolj Intel, na ARM pa bo potrebno še nekoliko počakati.

Chrome OS želi odgovoriti na različne izzive kot so postopno upočasnjevanje računalnikov, strah pred izgubo podatkov in nedostopnost podatkov iz več računalnikov, dolgotrajna konfiguracija in počasen zagon. Chrome OS zato namestimo v eni minuti, skoraj vse programe in podatke pa hrani v oblaku.

Seveda se pojavi vprašanje, kaj se zgodi ob izgubi povezave. Delna rešitev je uporaba novih spletnih programskih vmesnikov za delo brez povezave, ki npr. omogočajo odloženo shranjevanje dokumentov Google Docs.

Še bolj koristna pa je stalna povezava na internet, ki jo bo Google zagotovil v sodelovanju z mobilnimi operaterji. Vsi računalniki s Chrome OS se bodo brezplačno povezovali v omrežja 3G in imeli zakupljenih 100 MB podatkov mesečno za prvi dve leti od nakupa.

Google je za razvijalce že pripravil testni prenosnik Cr-48, ki ima vgrajen modem s kartico za povezavo v omrežja 3G ameriškega operaterja Verizon, z enim polnjenjem baterije deluje 8 ur, v stanju pripravljenosti pa 8 dni.

Prenosnik z negibljivim diskom in procesorjem Atom ne bo naprodaj, ampak bo na voljo v sklopu pilotnega programa, zagnal naj bi se v 10 sekundah, nima tipke Caps Lock, tehta dober kilogram in pol, diagonala zaslona pa meri 12 palcev.

Skupaj z operacijskim sistemom je Google predstavil tudi prodajalno spletnih aplikacij Chrome Web Store, ki je že na voljo za uporabnike iz ZDA. Vse aplikacije, ki bodo na voljo, bodo delovale zgolj v brsklaniku Chrome.

Google Chrome OS

Google Chrome Web Store

Testni prenosnik Cr-48

www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji