Objavljeno: 22.11.2010

Sedaj tudi projektorji 3D v visoki ločljivosti za domači kino

Na trgu se bosta še pred koncem leta pojavila dva stereoskopska projektorja v polni visoki ločljivosti za domači kino. Do sedaj so bili stereoskopski projektorji za domači kino samo v polovični visoki ločljivosti - 720 x 1280 pik, medtem ko imajo vsi stereoskopski ploski televizorji že polno ločljivost.

Prvi je Sonyjev projektor VPL-VW90ES 3D iz njegove prestižne serije VPL. Zadnji projektor iz te serije VPL-VW85 je na našem testu v oktobrski številki skoraj prejel Zlati monitor (če ne bi bil tako drag).VPL-VW90ES 3D je po tehničnih lastnostih (ob nekoliko višji svetilnosti) v bistvu enak projektorju VPL-VW85, za razliko od njega pa omogoča tudi prikazovanje stereoskopskih posnetkov s tehniko preklapljanja slik (za kar potrebujemo aktivna preklopna očala, enaka kot pri Sonyjevih televizorjih 3D). Višja je tudi frekvenca prikazovanja slik (240 Hz), ki je potrebna za nemoteno spremljanje stereoskopskih posnetkov (2 x 120 Hz). Kot vsi Sonyjevi projektorji za domači kino uporablja tudi novi projektor tri čipe LCoS (Liquid Crystal on Silicon), ki jih Sony imenuje SXRD (Silicon Xrystal Reflective Display), ki združujejo prednosti običajnih projektorjev s tehnologijama LCD oziroma DLP. Svetilnost je primerna za domači kino (1000 lumnov), medtem ko ontrasta, ki naj bi bil večji od 1 : 150.000 raje niti ne omenjamo, saj gre za "marketinški" dinamični kontrast, projektor pa se odlikuje tudi s tihim ventilatorjem (22 dB). Predvidena cena na ameriškem trgu je 11.500 dolarjev, medtem ko cena v Evropi še ni znana.

Še posebej pa je zanimiv LGjev projektor LG CF3D, ki enako kot projektor SONY uporablja slikovne čipe SXRD, vendar je zasnovan drugače kot običajni stereoskopski projektorji, ki delujejo po principu preklapljanja slike za levo in desno oko. Namesto enega ima projektor LG dva kompleta slikovnih čipov, prvi predvaja sliko v eni polarizaciji za levo oko, drugi pa sliko v pravokotni polarizaciji za drugo oko (oboje skozi isti objektiv!). To pomeni, da ni utripanja slike, sicer nezaznavnega, ki pa lahko kljub temu utrudi oko, kot ga poznamo iz projektorjev (oziroma televizorje) s preklopno tehnologijo. Za projeciranje slike sicer potrebujemo posebno posrebreno platno, ki ohranja polarizacijo svetlobe, medtem ko za gledanje lahko uporabljamo pasivna polarizacijska očala, ki so precej cenejša od aktivnih preklopnih očal (LG jih v paketu s projektorjem priloži kar šest - za vso družino in še goste). Projektor ima visoko svetilnost (2500 lumnov), zato pa razmeroma nizek kontrast 1 : 7000, ventilator je zato precej glasen (32 do 37 dB). Cena projektorja je primerna tehničnim specifikacijam, 15.000 dolarjev. Še opozorilo, pri gledanju s polarizacijskimi očali ne smemo preveč nagniti glave, saj pride hitro do efekta prelivanja slike.

Razen Sonyja in LGja v kratkem obljubljajo stereoskopske projektorje tudi pri proizvajalcih JVC (DLA-X9), Sharp (XV-Z17000) in Mitsubishi (Diamond 3D).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji