Objavljeno: 23.11.2010

Apple objavil iOS 4.2.1 za iPad, iPhone

Apple je po velikem pričakovanju javnosti končno objavil novo različico operacijskega sistema iOS 4.2.1 za tablične računalnike iPad, mobilne telefone iPhone in predvajalnike iPod Touch. Novo različico so predvsem nestrpno pričakovali lastniki iPadov, saj novi iOS prvič prinaša podporo za večopravilnost, kar pride na tej napravi še posebej do izraza.

Novi iOS na iPad prinaša tudi podporo za mape, kamor je mogoče združevati do 20 programov naenkrat. Na ta način lahko na namizju prikažemo precej večje število programov, povrh vsega na bolj logičen in pregleden način. Naslednja novost je storitev Game Center, ki združuje igre za iOS in njihove uporabnike. Zanimivo bo predvsem za ljubitelje večuporabniških iger, kjer se bo mogoče povezovati s prijatelji in pregledovati rezultate.

Odmevna novost je tudi funkcija AirPrint, ki omogoča tiskanje neposredno iz mobilne naprave. V primerjavi s prvotnimi obljubami pa je Apple tu naredil korak nazaj in uradno podprl le peščico tiskalnikov z vmesniki Wi-Fi, čeprav so obljubljali univerzalno podporo za tiskanje na katerekoli omrežno priključene tiskalnike. Pričakovati je mogoče, da bodo to v bodoče še izboljševali, sicer pa so na voljo dodatni programi, ki to opravljajo enako ali bolje.

AirPlay je nova funkcija, ki omogoča pretočni prenos večpredstavnih vsebin iz mobilnih naprav na ciljne predvajalnike, kot je Apple TV ali brezžični zvočniki, ki so združljivi z tehnologijo. Izboljšano je delo z elektronsko pošto, kjer lahko zdaj pošto iz različnih računov spremljamo v enem predalu. Pri koledarju pa lahko zdaj odgovarjamo na povabila.

Novi iOS prinaša tudi pomembne spremembe na sistemskem področju. Apple je v novi različici podprl uporabniški vmesnik v 50 jezikih, med drugim pozna hrvaščino in srbščino, žal pa ne slovenščine. Kar nekaj novosti je pri podpori za poslovno rabo. Novi iOS 4.2.1 prinaša podporo za povezave SSL VPN in zna uporabljati sistemsko geslo kot ključ za šifriranje elektronske pošte ter priponk.

Poleg tega naj bi upravitelji v podjetjih imeli možnost nameščanja "doma razvitih" aplikacij na naprave mimo sistema iTunes. Odprli so tudi API s katerim bodo lahko tretji ponudniki razvili programe za nadzor v podjetju uporabljanih računalnikov. Nazadnje pa je Apple v zadnji minuti spremenil politiki pri storitvi Find My iPhone, s katero je mogoče prek osebnega računalnika izslediti izgubljena mobilno napravo, pri kateri zdaj ne potrebujemo plačljivega računa na Me.com.

Z novim iOS 4.2 Apple tudi prvič uvaja strategijo poenotenega operacijskega sistema za več različnih ciljnih naprav. Novi operacijski sistem namreč deluje na iPadu, telefonih iPhone 3G, 3GS in 4 mobilnih napravah iPod Touch druge, tretje in četrte generacije.

http://www.apple.com/ios/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji