Objavljeno: 12.11.2010

Kinect že v rokah kupcev in hekerjev

Microsoft je začel s prodajo dodatka Kinect za igralno konzolo Xbox 360, ki omogoča igranje brez uporabe krmilnika, saj celoten potek igre in tudi drugih zmogljivosti Xboxa nadziramo s premikanjem telesa.

Revolucionarna enota, ki jo postavimo pred ali na televizor, z vgrajenimi tipali pa zna razpoznati položaj in gibanje oseb v prostoru, je že naprodaj tudi v Sloveniji, kjer skupaj z igro Kinect Adventures stane 170 evrov.

Ker lahko Kinect z vgrajeno kamero in motoriziranim podnožjem uporabljamo tudi za videopogovore in sledenje osebam, so se ga hitro lotili tudi hekerji in izdelali odprtokodne gonilnike za uporabo naprave v Linuxu.

Prvemu je to le tri ure po začetku prodaje nadgradnje Xboxa 360 uspelo Hectorju Martinu, ki je že objavil izvorno kodo svojega gonilnika in na YouTubu demonstriral uporabo na navadnem računalniku, s tem pa si je prislužil tri tisoč dolarjev nagrade, ki jo je razpisalo podjetje Adafruit.

Microsoft se je že odzval na početje odprtokodne skupnosti in sporočil, da ne podpira povratnega inženirstva, hkrati pa napovedal, da bo uporabil vsa tehnična in pravna sredstva za preprečevanje podobnih podvigov v bodoče.

http://git.marcansoft.com/?p=libfreenect.git

www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji