Objavljeno: 19.11.2010

Kitajska 18 minut prestrezala 15% internetnega prometa

Komisija US-China Economic and Security Review Commission, ki ocenjuje gospodarsko sodelovanje in varnostne razmere ZDA in Kitajske, je izdala letno poročilu ameriškemu Kongresu. Med drugim je zapisala, da je aprila letos 18 minut skoraj 15% vsega svetovnega internetnega prometa potovalo skozi Kitajsko, ker je China Telecom promet preusmeril skozi svoje usmerjevalnike.

Med napadenimi stranmi so bile tako vladne (npr. NASA, ameriško obrambno ministrstvo, ameriški senat, marinci, zračne sile) kot tudi zasebne (npr. Dell, YouTube in CNN), izvzete pa niso bile niti strani drugih držav (npr. Brazilija, Francija, Rusija). Komisija sicer ugotavlja, da ni jasno, ali je šlo za nameren napad ali za napako, China Telecom pa je že zanikal ugrabitev spletnega prometa.

Kaj natančno se je zgodilo? Usmerjevalniki podatke na internetu usmerjajo glede na učinkovitost poti ter zaupanje med ponudniki internetnih storitev in državami. Zaradi večje hitrosti se varnostni mehanizmi pri tem ne uporabljajo. China Telecom je tako brez težav lahko poslal neveljaven signal za usmerjanje prometa, ki je pot skozi Kitajsko predstavil kot najbolj učinkovito.

"Veliki kitajski požarni zid" vladi države z največ prebivalci na svetu omogoča spremljanje uporabe interneta njenih državljanov. Obstaja verjetnost, da so kitajske oblasti v 18 minutah kopirale nešifrirane podatke iz svetovnega spleta, jih spremenile in pošiljale nazaj na cilj.

www.uscc.gov

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji