Objavljeno: 19.11.2010

Jimmy Wales kritično o WikiLeaks

Mednarodna organizacija Wikileaks objavlja javnosti nedostopne dokumente, kljub podobnemu imenu pa nima nič skupnega s prosto dostopno enciklopedijo Wikipedia in njeno matično organizacijo Wikimedia Foundation.

Ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales tudi iz tega razloga nima najboljšega mnenja o Wikileaks, saj po njegovem mnenju povzroča zmedo, hkrati pa priznava, da je Wikimedia Foundation že pred leti rezervirala nekaj obrambnih domen, ko je bil projekt WikiLeaks najavljen pod imenom Wikipedia of Secrets (Wikipedia skrivnosti).

Kasneje so lastništvo domen prenesli na WikiLeaks, ki je zaslovel z objavo na tisoče strani dolgih skrivnih dokumentov o vojni v Iraku.

Wales je v nedavnem intervjuju povedal, da ima mešane občutke o WikiLeaks. Podpira sicer idejo o javni objavi dokumentov, ki dokazujejo napačna ravnanja v odprti družbi, hkrati pa meni, da bi moral WikiLeaks bolje skrbeti za zaščito v dokumentih omenjenih oseb, ki niso storili ničesar narobe, a lahko postanejo nenamerna škoda.

Povedal je celo, da sam zaupnih podatkov ne bi nikoli posredoval Wikileaks, ampak bi jih raje poslal npr. na uredništvo časnika The New York Times ali kakšni drugi "odgovorni" medijski hiši.

www.wikileaks.org

www.wikipedia.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji