Objavljeno: 24.11.2010

Novell prehaja v last Attachmatea, s pomočjo Microsofta

Malo podjetje Attachmate, ki ponuja razne pomožne programe in orodja za terminalsko emulacijo ter upravljanje sistemov, je presenetljivo postalo novi lastnik podjetja Novell, ki je ena od legend na področju osebnega računalništva, zlasti omrežnih strežnikov. Za Novell bo odštelo kar 2,2 milijarde dolarjev, kar je 9% bolje kot doslej najbolj ugodna ponudba.

Zanimivo, da je, kot kaže, v ozadju prevzema tudi Microsoft. Del dogovora je namreč, da bo Novell del intelektualne lastnine prodal konzorciju CPTN Holdings, katerega pa je skupaj zbral prav Microsoft. Konzorcij bo za neimenovano intelektualno lastnino (menda gre za 882 patentov) odštel 450 milijonov dolarjev, ki bodo plačni skupaj v kupnini s strani družbe Attchmate.

Za zdaj je malo znanega, kaj bo Attachmate, ki je v lasti zasebnega investicijskega sklada, naredil z Novellom. Novi lastniki so napovedali le, da bodo izdelke in storitve razdelili v dve diviziji, eno povezano z Linux distribucijo SuSE (tega je Novell pred precej leti prevzel s pomočjo družbe IBM), drugo z ostalimi izdelki. Težko je tudi točno določiti, kakšno korist ima tokratni "boter" Microsoft pri celotni transakciji, analitiki pa menijo, da je povezano z intelektualnimi pravicami s področja Unixa, zaradi katerih se pred leti razvnel boj z družbo SCO.

http://www.attachmate.com

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji