Objavljeno: 27.12.2010

IBM napoveduje bližnjo prihodnost

Pri IBM-u zdaj že nekaj let zapored objavljajo letno poročilo, v katerem njegovi znanstveniki napovedujejo tehnološke preboje v bližnji prihodnosti. V letošnjem poročilu so tako zapisali, da do leta 2015 pričakujejo nastanek nove generacije telefonov, ki bodo znali projecirati video pogovore v 3D tehniki, podobno kot smo pred leti prvič videli v seriji filmov Vojne zvezd.

Pri IBMu prav tako napovedujejo pravo revolucijo na področju zagotavljanja energije za mobilne naprave. Najprej naj bi se pojavili prenosniki, ki bodo za polnjenje akumulatorjev uporabljali kinetično energijo ali drugače povedano premikanje. Še bolj drzna pa je napoved akumulatorjev, ki bodo z uporabo posebnih energijsko bogatih kovin potrebovali zgolj zrak za ponovno akumulacijo energije.

IBM tudi meni, da bomo v naslednjih letih doživeli razcvet storitev v realnem času, kot je na primer napovedovanje prometnih zamaškov v živo, tako na podlagi spremljanja dogajanja v prometu kot tudi analize zgodovinskih podatkov. Nazadnje pa napovedujejo tudi sisteme za ponovno uporabo toplote, ki jih ustvarjajo podatkovni centri, na primer za ogrevanje bivalnih prostorov.

Napovedi temeljijo na anketi, ki jo IBM opravlja med več kot 3.000 znanstveniki v svojih raziskovalnih centrih, kot je IBM Almeden Research Center. Res pa je, da so bile dosedanje napovedi pogosto le napol točne. Pred časom so tako napovedali prihod naprav, ki bodo omogočale brskanje po internetu zgolj z uporabo govora, kar se seveda še ni zgodilo. Prav tako so za leto 2012 napovedali mobilne telefone, ki bodo znali prebirati uporabnikove misli, pa se ta zadeva prav tako zdi še precej daleč od uresničljivosti.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji