Objavljeno: 31.12.2010

Deset najpomembnejših novosti v letu 2010

Leto 2010 so na področju računalniške tehnologije in zabavne elektronike zaznamovali pomembni dogodki in izdelki, ki bodo imeli morda še bolj kot v preteklosti pomemben vpliv na nadaljnji razvoj in uporabo računalniške tehnologije. Kljub temu, da svet še vedno okreva iz gospodarske krize, se že vidi luč na koncu tunela in ta kaže na nov optimizem, vendar tudi korenite spremembe glede na to, česar smo bili vajeni doslej v računalništvu. Na koncu leta smo zbrali seznam desetih stvari, ki so najbolj zaznamovale leto 2010.

Ob tej priložnosti vam uredništvo Monitorja tudi želi srečno in uspešno leto 2011!

Apple iPad in iPhone

Na začetku leta nihče ni verjel, da bi tablični računalniki lahko doživeli tako velik uspeh. Od aprila do konca leta je Apple prodal več kot deset milijonov tablic iPad in postal po mnenju domala vseh največja uspešnica leta 2010. Izdelek, ki je križanec med računalnikom in telefonom je dokazal, da prihajajo časi uporabniških vmesnikov na dotik, drugačnih operacijskih sistemov in aplikacij. Uspeh iPada je bil tako velik, da je domala zasenčil prihod četrte generacije iPhona, ki je najboljši Applove telefon doslej.

Facebook

Družabna omrežja so mesto, kjer so uporabniki v letu 2010 zapravili največ svojega časa. Facebook ima danes že več kot pol milijarde uporabnikov po celem svetu, uporablja ga tudi (vsaj statistično) vsak tretji Slovenec. Uporabljajo ga umetniki, politiki, podjetja in posamezniki, celo angleška kraljica in predsednik ZDA, ki je po mnenju mnogih svoj politični kapital unovčil zlasti s pomočjo spletnih medijev. A hkrati se še vedno marsikdo sprašuje, kaj s prisotnostjo v družabnem omrežju pridobi in kako ga kar se da dobro izkoristiti, da ne govorimo o pomislekih glede varnosti in zasebnosti. Toda številke so zgovorne.

Google Android

Google Android se je v zadnjem letu razvil morda celo v vodilni operacijski sistem za mobilne telefone, posvojili so ga številni veliki proizvajalci telefonov. Čeprav je po prodajnih številkah in številu aplikacij še vedno za Applovimi izdelki, večinoma velja mnenje, da je njegov potencial še precej večji kot drugod. V zadnjem letu je tudi prekoračil mejo in se pojavil v tabličnih računalnikih, čeprav se na tem področju največ pričakuje od različice 3.0, ki pride na vrsto v letu 2011.

3D televizija

Po desetletjih spremljanja televizije v dveh dimenzijah je napočil čas za video posnetke v treh dimenzijah. Proizvajalci zabavne elektronike so novo tehnologijo sprejeli z obema rokama in si obetali s tem ponoven zagon prodaje. Kupci so sicer novost sprejeli bolj zadržano, vendar je zdaj že jasno, da 3D prikaz spreminja celotno področje zabavne elektronike in računalništva. Pojavili so se tudi prvi zasloni, ki za 3D ne potrebujejo posebnih očal ter prve video kamere in fotoaparati, ki znajo zajemati vsebine v 3D. Morda bo potrebno še nekaj časa, toda 3D zagotovo pomeni mejnik v celotni industriji.

Bralniki elektronskih knjig

Če se v letu 2010 ne bi zgodili tablični računalniki, bi bralniki elektronskih knjig zagotovo prejeli več pozornosti javnosti, saj prodaja bralnikov in elektronskih knjig strmo narašča. Amazon je nedavno sporočil, da prodajo danes že več knjig v elektronski, kot papirni obliki, kar je zagotovo pomemben mejnik na tem področju. Pojavili so se tudi prvi bralniki z barvnimi zasloni, obetajo pa se tudi taki z barvnim digitalnim papirjem. Cene so se obenem znižale in s tem pritegnile še širši krog bralcev.

Microsoft Kinect in Sony PlayStation Move

Igralne konzole so eno tistih redkih področij, kjer gospodarska kriza ni bistveno vplivala na prodajo. V drugi polovici 2010 sta se Microsoft in Sony odzvala na izziv, ki ga je pred časom naredil Nintendo z igralno konzolo Wii in žiroskopskim krmilnikom ter kupcem ponudila še več. Navdušuje predvsem Microsoftov Kinect, kjer igre krmilimo zgolj s premikanjem pred zaslonom. Tehnologija, ki omogoča še marsikaj več, kot je Microsoft načrtoval v začetku, ima velik potencial tudi na področju računalništva, igre pa so igralce končno dvignile iz foteljev.

Internet in televizija

Poleg prihoda 3D prikaza je na področju zabavne elektronike najbrž največja novost vse hitrejše združevanje interneta in televizije. Večina zmogljivejših televizorjev danes premore omrežni priključek in omogoča dostop do izbranih spletnih storitev, pa tudi možnost predvajanja večpredstavnih vsebin, ki se nahajajo na domačih računalniških in pomnilniških napravah. Pomen nove platforme je spoznal tudi Google, ki je predstavil novo platformo Google TV, ta pa obljublja še stopnjo integracije več, kot doslej. Izdelkov sicer še ni, a smer je jasna, sledili pa ji bodo tudi drugi.

Microsoft

Za največjega proizvajalca programske opreme je leto 2010 minilo z mešanimi občutki. Po eni strani so kljub krizi še vedno zabeležili rekordne prodajne rezultate, zlasti zaradi uspeha sistema Windows 7 in začetka prodaje pisarne Office 2010, po drugi pa so na kar nekaj področjih spodleteli in razočarali. Projekt Courier, s katerim naj bi nastal Microsoftov odgovor na iPad, je klavrno spodletel, inženirji so morali začeti znova in zdaj že močno zamujajo, ne samo za Appleom. Prav tako je mešan rezultat dosegla nova platforma za mobilne telefone Windows Mobile 7, ki je manjši uspeh od Microsoftovih obetov. Zagotovo bo moral velikan iz Redmonda bolj zavihati rokave, da bi ostal v prihodnje še uspešen tekmec, kajti svet ni več tako okvirjen v Okna, kot je bil nekoč.

Storitve v oblaku

Storitve v oblaku dobivajo vsak dan večji pomen in število uporabnikov, tudi če odmislimo storitve družbe Google, kot pionirja na tem področju. Vse več stvari, za katere smo danes uporabljali lokalne programe, danes postorimo s spletnimi storitvami, ki se počasi tudi uspešno povezujejo med sabo. Majhne uspešnice, kot je denimo Dropbox so tiha voda, ki bregove dere. Res pa je, da za večino ponudnikov precej težje stimulirati uporabnike za uporabo plačljivih različic storitev. Prav tako je še veliko odprtih vprašanj okoli medsebojne združljivosti in varnosti, zato zlasti poslovni uporabniki tovrstne novosti uporabljajo previdno in z rezervo.

Digitalna televizija

Leto 2010 je bilo v Sloveniji prelomno za televizijo, saj je bil opravljen prehod iz analognega v digitalni način oddajanja zemeljskega TV signala. Prehod ni potekal brez težav in bolečin uporabnikov (zlati tistih, ki so morali dokupiti sprejemnike ali zamenjati televizorje), toda korak je opravljen. Kakovost signala je v večini primerov boljša, izbor programov pa za zdaj enak, kot je bil. V luči tega, da je dobršen del gledalcev TV programov danes priključenih na kabelska ali interneta TV omrežja, ima prehod na DVB-T le delen pomen, zlasti zato, ker hkrati ni bil opravljen tudi prehod na visoko ločljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji