Objavljeno: 23.12.2010

Majhne neumnosti - veliko zadovoljstvo!

Zagotovo je tudi vam že prišlo v roko kaj, kar naj bi vtaknili v vrata USB, pa tja nekako vendarle ni sodilo. Saj veste, ventilator USB, lučka USB, grelnik USB in podobne neumnosti. Potrudili smo se in v spletnih trgovinah s tako "pogrošno" robo izbrali najzanimivejše.

Računalnik ne sme biti samo delovno orodje. Poleg tega, da je uporaben, je lahko tudi lep in zabaven. Glede prvega je svetovni trg že dodobra izšolal Steve Jobs. Glede zabave pa se vsak zase trudimo že dolga leta. Že davno tega smo monotonost namizja vsaj malo razbili s tisto ovco, ki je padala gor in dol po zaslonu. Tisti z bolj nizkimi moralnimi standardi pa smo si v spodnjem desnem kotu omislili virtualno deklico, ki se je prikazala tu in tam ter odvrgla oblačila. Da bi priključili kaj strojnega, ni bilo niti misliti, saj zaporedna (COM) in vzporedna (LPT) vrata kaj takega niso omogočala, Kitajci pa so še razmišljali, s čim zavzeti svet. Potem je prišel USB. Nekakšen bratec Fireweara za reveže, ki je bil v svoji prvi različici zaradi počasnega prenosa manj primeren za kakšne resne stvari, denimo za zunanje shranjevanje podatkov. Nanj smo večinoma obesili kakšno miško, spletno kamero ali igralno palico. Kasneje se je USB izboljšal, razmahnil na vse možne naprave in je še vedno ključni prenašalec podatkov z diskov, fotoaparatov, kamer in telefonov. Še več, tudi kot soliden vir napajanja se je uveljavil.

Zadnja leta pa doživlja pravo renesanso s poplavo plastičnih igračk, ki večinoma izvirajo iz manufaktur vzhodne Azije. Stanejo nekaj ali nekaj deset dolarjev, a znajo krepko popestriti vaše delovno okolje. V resnici smo bralne lučke in ventilatorje iz uvoda, pa tudi ključke vseh oblik v pregledu izpustili, ker je konkurenca in vsakodnevna navzočnost tovrstne šare prevelika.

Naj še povemo, da so v članku navedene cene tako, tako. Zapisali smo tiste, ki smo jih našli v spletnih trgovinah na drobno, tako da vanje niso vštete morebitna embalaža, poštnina, dajatve in drugo. Pa saj veste - pri partnerici ali partnerju še morda, pri gadgetih pa zagotovo ne gre varčevati.

Košček narave na mizi

USB Aquarium najverjetneje predstavlja največ, kar je kdo kdaj obesil na drugi konec USB kabla. Pravcati akvarij, ki drži poldrugi liter vode. To je seveda nekoliko malo za živo ribo, kak polž, rastlinica ali dve pa bi se v njem morda že dobro počutili. K akvariju sodi tudi večbarvna osvetlitev, zvoki narave, črpalka in filter - vse to je že vgrajeno v ohišje. Na sprednji strani je še LCD koledar, ki meri tudi temperaturo, in ura z budilko. Vse to poganjano z energijo enega samega USB vmesnika. Za 30 evrov, kolikor stane, je v ohišju še priročno držalo za pisala, ki ga potrebuje vsaka miza.

Pivce za živce

Pri delu se vedno prileže hladna pijača. Tale mini hladilnik (USB cooler), v katerega gre ena sama pločevinka, omogoča prav to. Čeprav gre v praksi verjetno bolj za ohranjanje temperature, naj bi se notranjost po zatrjevanju izdelovalca že 5 minut po zaprtju vrat ohladila na 8,5 stopinje. 15 evrov je vsekakor vredno plačati, da vam poslej ne bo več treba trošiti dragocenih kalorij za hojo do običajnega hladilnika. Da slučajno ne bi zamenjali piva s sokom, je notranjost osvetljena tudi z LED lučko.

Ko vam potrkajo na vrata ...

Povsod vas zasleduje DURS in morate biti v hipu pripravljeni uničiti sumljive fakture? Potem je najbolje, da poslej s sabo pod pazduho prenašate tale USB shredder oziroma rezalnik, ki svoje delo opravlja s črpanjem energije USB vmesnika ali pa s štirimi AA baterijami. Zmore uničiti dva A6 lista obenem (A4 liste je treba prepogibati na pol), prostornina posode pa je 1,6 litra. Da pa to ne bilo vse, zna naprava odpirati tudi pisma. Veliko za 25 evrov, kajne?

iŠilček

Vrzite že stran tisti šilček in odpustite tajnico, ki tako in tako ni počela drugega kot šilila konice. Za 15 evrov si raje omislite tale iSharpener, zlasti ker ima pred imenom znameniti "i" in še posebej, ker medtem ko opravlja svoje delo, v notranjosti veselo bliskajo barvne ledice. Če računalnika ni pri roki, ga je moč napajati tudi z baterijami.

Vas zanima še več neumnosti? Berite novo številko revije Monitor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji