Objavljeno: 9.1.2001

Problem leta 2000 -- tudi v letu 2001?

Ob vstopu v novo leto je večina ljudi že pozabila na (računalniški) problem leta 2000, toda težave se pojavljajo še danes, povezane pa so z letom 2001. Tokrat ne gre za pomanjkljivo kodo, ki preprečuje pravilno predstavitev letnice 2000, temveč za napako v algoritmih za izračun prestopnega leta, kamor sodi tudi letošnje leto. Zaradi teh napak se je po svetu zgodilo že kar precej nevšečnosti.

Na Norveškem so tako imeli težave v železniškem prometu, kjer je napaka v programiranju povzročila težave pri obratovanju hitrih vlakov. Iz ZDA poročajo o težavah trgovinske verige 7-Eleven, kjer so se na začetku leta računalniške blagajne zbudile z datumom 1901. Trgovska veriga ima po vsem ozemlju ZDA čez 5000 trgovin, v letu 1999 pa so porabili za posodabljanje sistemov pred prehodom v leto 2000 kar 8 milijonov dolarjev. Toda na leto 2001 niso pomislili.

V ZDA so imeli težave tudi v nekaterih sodiščih, zaradi katerih so porotniki dobili pozive, naj se na sodišču zglasijo v letu 1901. Težave imajo tudi nekateri potrošniški izdelki, kot so ure in celo mobilni telefoni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji