Objavljeno: 13.1.2001

Računalniško nadzirane vonjave

Strokovnjaki v laboratorijih že nekaj časa razvijajo novo tehnologijo, ki bo omogočila, da bomo po vidu in sluhu lahko z računalnikom uporabljali tudi tretji čut -- vonj. Doslej so najdlje prišli pri ameriškem podjetju AromaJet.com, ki je tik pred novim letom uspešno izvedla preizkus prenosa vonjav iz Sydneya v Avstraliji do Texasa v ZDA.

Proizvajalčev sistem "AromaJet Smell Over IP" (nekakšen internetni protokol) jim je omogočil, da so s programsko in strojno opremo uspešno upodobili 16 različnih snovi, s katerimi so ustvarili vonjave. Z mešanjem snovi lahko skupno ustvarijo okrog 200 vonjav, s čimer lahko ustvarijo posebno vzdušje, recimo pri računalniških igrah, pa tudi pri bolj resni rabi.

Podjetje DigiScents pripravlja prvo dodatno napravo, ki bo omogočala ustvarjanje vonjev ob računalniku. Naprava bo nosila ime iSmell, narejena pa bo v obliki razprševalca, ki bo mešal snovi, shranjene v posebnih kartušah. Te naj bi menjali in uporabljali približno tako, kakor danes počnemo pri barvnih brizgalnikih z barvami.

Razprševalec bo omogočal ojačevanje ali zmanjševanje intenzivnosti vonjav, jih izklopiti, vir vonja pa bo ozko usmerjen in bo dosegel le uporabnika pred računalnikom. DigiScents predvideva, da bodo imeli iSmell v prodaji že letos. Med drugim se dogovarjajo z družbo RealNetworks, znano po pretočnih zvočnih in videozapisih, o izdelavi podobnega sistema za pretočno ustvarjanje vonjav, ki bi se imenoval ScentStream. O računalniško nadziranih vonjavah pa razmišljajo tudi na televiziji, kjer naj bi televizijskim programom dodali še novo razsežnost.

http://www.aromajet.com

http://www.digiscents.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji