Objavljeno: 17.1.2001

Telekom včeraj, danes, jutri?

V dvorani Centra za tehnično usposabljanje Gospodarske zbornice Slovenije se je 10 januarja 40 udeležencev srečalo na okrogli mizi z naslovom Telekom včeraj, danes, jutri. Srečanje je organizirala Skupina Telekom, ki združuje Telekom Slovenije ter njegovi hčerinski družbi Mobitel in SiOL. Poleg vodilnih članov omenjene družbe so se srečanja udeležili tudi predstavniki vlade ter univerze. Predstavniki organizatorjev so zbranim predstavili svoje videnje trenutnega stanja telekomunikaciji pri nas ter vlogo in zasluge Telekoma pri razvoju le-teh, poleg tega pa so se dotaknili tudi bližnje liberalizacije trga telekomunikaciji, ki bo Telekomu odvzel doslej monopolen položaj.

Vloga in položaj Telekoma naj tudi po morebitnem prihodu novih akterjev ne bi bila ogrožena, saj naj bi bil Telekom s celostno ponudbo konkurenčen tudi vnaprej. Po podatkih, ki jih je predstavil mag. Miran Kramberger, podpredsednik uprave Telekoma, sodi Slovenija med telekomunikacijsko nadpovprečno razvite države sveta, še posebej pri uporabi interneta, pri čemer naj bi bila naša država s 26 uporabniki na sto prebivalcev kar na devetem mestu na svetu. Velike zasluge za tako razvitost naj bi po Krambergerjevem mnenju nosil tudi Telekom.

Docent dr. Janez Bešter s Fakultete za elektrotehniko je udeležence opozoril, da informacijska družba ne temelji zgolj na omrežjih in dostopu do spleta, temveč tudi in predvsem na vsebinah. Te pa so pri nas še premalo razvite, čeprav imamo tako kader kakor znanje. Prihod konkurence na naš trg je po njegovem mnenju pozitiven, saj bi nanj lahko vplivala tako spodbudno, kakor se je zgodilo ob prihodu drugega ponudnika storitev GSM.

Žal organizatorji zbranim novinarjem niso dovolili postavljati vprašanj, da se okrogla miza ne bi sprevrgla v tiskovno konferenco, tako da je srečanje bolj ali manj minilo v znamenju hvaljenja Telekoma s strani predstavnikov podjetja in vlade, bolj radovedni in kritični pa bodo morali počakati na kakšno drugo priložnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji