• Omrežja za avtomobile

    Nemška proizvajalca avtomobilov BMW in Audi sta skupaj s podjetji Infineon Technologies, iQ Power Technologies in Yamar Electronics ustanovila združenje DC-BUS, ki bo razvilo standarde za informacijska omrežja v avtomobilih. Nova omrežja bodo povezala vse elektronsko krmiljene naprave v avtomobilu po napeljavi za enosmerni tok.

    Objavljeno: 16.2.2001
  • Rick Beluzzo, novi predsednik in izvršni direktor Microsofta

    47-letni Beluzzo se je Microsoftu pridružil leta 1999, zaposlen pa je bil na mestu podpredsednika oddelka, ki je skrbel za porabnike. Na tej funkciji se je dobro seznanil z delovanjem Microsoftovega informacijske storitve MSN.com, kar naj bi mu po mnenju analitikov pomagalo pri nadaljnjem razvoju Microsoftove poslovne strategije .NET. Ta naj bi bila v skladu s spreminjanjem Microsoftovega poslovnega modela iz ponudnika izdelkov v ponudnika storitev.

    Objavljeno: 16.2.2001
  • Srečanje vodilnih evropskih direktorjev tudi s slovenskim sodelovanjem

    V Parizu je v začetku februarja potekalo srečanje 80 direktorjev vodilnih evropskih podjetij, ki ga je pripravila družba Microsoft. Na povabilo Grege Kukca, direktorja slovenskega Microsofta, so se srečanja udeležili tudi direktorji slovenskih podjetij Mobitel, Istrabenz, EON, Petrol, Slovenske železnice in Autocommerc. Sodelujoči vodilni evropski gospodarstveniki so srečanje namenili izmenjavi izkušenj pri uporabi informacijskih tehnologij in s tem zagotavljanju povečevanja konkurenčnih prednosti podjetij.

    Objavljeno: 16.2.2001
  • Novo jedro za SuSe Linux

    Nemški distributer Linuxa SuSE je najavil, da bo nova različica SuSE Linuxa 7.1, ki bo kmalu na voljo, že uporabljala jedro z oznako 2.4.

    Objavljeno: 15.2.2001
  • IBM proti piratom

    IBM je izdal novo različico tehnologije za zaščito avtorskih pravic v digitalnih zapisih, ki bo onemogočala nedovoljeno kopiranje glasbe in elektronskih knjig. Sistem za upravljanje elektronskih nosilcev (EMMS) je namenjen predvsem omejitvam storitev kot je Napsterjevo omogočanje kopiranja datotek MP3.

    Objavljeno: 15.2.2001
  • Milijon izvodov sistema Windows 2000

    Pri Microsoftu pričakujejo, da bodo do prve obletnice izdaje Windows 2000 (17. februarja) prodali milijon kopij tega operacijskega sistema. S prejšnjo različico NT 4.0 jim je to uspelo šele po sedemnajstih mesecih. Raziskava, ki so jo pred kratkim opravili za Microsoft, naj bi pokazala, da je Windows 2000 tudi cenejši, saj naj bi bili celotni stroški lastništva pet od trideset odstotkov manjši, kot pri prejšnjih različicah.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Telekom Slovenije v ZRJ

    Razpis za tretjega ponudnika telefonije GSM v Srbiji, lastniška struktura Telekoma Srbije, pomoč pri izgradnji in izboljšavah telekomunikacijskega in informacijskega omrežja ter direktna povezava med SiOL-om in ponudnikom dostopa do interneta srbskega Telekoma, so bile glavne točke, o katerih so se pogovarjali predstavniki skupine Telekom na nedavnem obisku v Srbiji.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Novi tiskalniki in prenosnik

    Na prvi tiskovni konferenci v letošnjem letu je zagrebška centrala Hewlett-Packarda (ki pokriva tudi Slovenijo) predstavila nekaj novih izdelkov s katerimi bo HP nastopil v marcu.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Internetna telefonija

    United Pan-Europe Communications (UPC), del nizozemskega telekoma, je sporočil, da skupaj s Ciscom pripravlja prvi evropski sistem internetne telefonije po kabelskem omrežju. Pri UPC predvidevajo, da bo po njihovem omrežju v treh letih internetna telefonija na voljo v polovici milijona domov v petih evropskih mestih. Uporabniki bodo omrežje lahko uporabljali za cenejše telefoniranje in hiter dostop do interneta ter seveda kabelsko televizijo.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Brazil proti .NET-u

    Sun Microsystems pripravlja razvojno ogrodje, s katerim bodo lahko razvijalci programske opreme izdelovali programe za uporabo prek interneta. Projekt Brazil je usklajen s trendi razvoja industrije programske opreme in je zelo podoben programom drugih proizvajalcev, kot so Microsoft, Heweltt-Packard, IBM in Oracle.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Napster sredi leta s plačljivimi storitvami

    Pri Bertelsmannu so napovedali, da bodo že v juniju ali juliju pričeli tržiti storitev, ki bo vzporedna sistemu Napster, le da bodo njeni uporabniki za njo plačevali približno pet dolarjev naročnine, ki bodo namenjeni predvsem plačilu avtorskih pravic. Razsikave so namreč pokazala, da je večina od dvajsettisočih izprašanih uporabnikov Napsterja pripravljenih za tovrstno storitev plačevati tudi do petnajst dolarjev na mesec.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Hekerji napadli strežnike ekonomskega foruma v Davosu

    Skupina hekerjev z imenom Virtual Monkeywrench je med vdorom zbrala podatke o kreditnih karticah nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, palestinskega voditelja Jaserja Arafata in Microsoftovega predsednika Billa Gatesa. Kot je bilo razvidno iz CD-ja, ki so ga hekerji poslali v uredništvo zueriškega časnika SonntagsZeitung, pa so zbrali različne podatke (telefonske številke, naslove elektronske pošte, številke hotelskih sob, ...) od kar 27 tisoč svetovnih politikov in podjetnikov. Hekerji so kasneje izjavili, da je bila objava teh podatkov >>dobra sabotaža<<, s katero so >>napadli oblast in vznemirili njeno dobro podmazano delovanje<<.

    Objavljeno: 14.2.2001
  • Arhitektura Visual Studio for Applications

    Microsoft je napovedal novo razvojno orodje Visual Studio for Applications (VSA), ki bo posebej prirejeno za razvoj spletnih programov. Arhitektura VSA je sicer neodvisna od programskih jezikov, vendar jo za zdaj podpira le Visual Basic.NET, podpirali pa jo bodo vsi jeziki .NET. Preizkusna različica VSA bo na voljo aprila, ko bo izšla tudi druga razvojna različica kompleta Visual Studio.NET, končna pa v drugi polovici 2001, skupaj s končno različico Visual Studia.NET.

    Objavljeno: 13.2.2001
  • Ethernet tudi na DSL

    Infineon Technologies in 3Com sta patentirala tehnologijo, ki omogoča uporabo protokola Ethernet prek hitrih omrežji DSL (Digital Subscriber Line). Nova tehnologija uporablja tehnologijo VDSL (very high bit rate DSL), s čimer omogoča največje možne prenose podatkov prek bakrenih kablov in deluje v navezavi z obstoječimi tehnologijami DSL, ISDN in v digitalnih omrežjih PBX. Za razliko od standardnega Etherneta nova tehnologija ne potrebuje dragih kablov Category 5.

    Objavljeno: 13.2.2001
  • Freedrive ukinja brezplačni internetni prostor

    Servis za brezplačni internetni pomnilniški prostor Freedrive je svoje uporabnike obvestil, da ukinjajo storitev, s katero lahko drugim uporabnikom omogočimo souporabo lastnih datotek. Servis, ki v zamenjavo za oglase ponuja 50 MB brezplačnega prostora, so namreč na veliko uporabljali pirati za nelegalno kopiranje programske opreme.

    Objavljeno: 12.2.2001
  • Plextor 16/10/40

    Potem ko je Yamaha na tržišče poslala prvi zapisovalnik s podporo za zapisovalno hitrost 16x, se je odzval na izziv tudi Plextor. Kakor že oznake povedo, nova enota PlexWriter 16/10/40 omogoča zapisovanje na nosilce CD-R s hitrostjo 16x, na izbrisljive nosilce CD-RW s hitrostjo 10x, podatke pa prebira s hitrostjo 40x.

    Objavljeno: 12.2.2001
  • Samsungov poceni Rambus

    Korejski velikan Samsung Electronics je sporočil, da so uspeli izdelati za 20 odstotkov cenejši pomnilnik Rambus. To jim je uspelo s spremenjeno notranjo zgradbo vezja, ki je sedaj razdeljen v 4 dele in ne več v 32, ter z 0,17-mikronsko tehnologijo.

    Objavljeno: 11.2.2001
  • Bivši Microsoftovi vodilni v novi internetni družbi

    Skupina nekdanjih vodilnih mož v družbi Microsoft je združila sile v novi družbi z imenom OpenDesign, ki bo razvijala in tržila nove internetne programe. Med soustanovitelji družbe so nekdanji Microsoftov glavni arhitekt za programsko opremo, Edward Jung, in bivši tehnični direktor, Nathan Myrhvold. Kljub novemu začetku pa še naprej ostajajo vezani na Microsoft - razvijali bodo namreč programe, združljive z Microsoftovo platformo .Net.

    Objavljeno: 11.2.2001
  • Nizozemski parlament o Echelonu

    Po belgijskem, francoskem in evropskem je tudi nizozemski parlament razpravljal o zloglasnem "prisluškovalnem" sistemu Echelon, s katerim naj bi angleško govoreče države nadzorovale mednarodni telekomunikacijski promet. Spodnji dom parlamenta je obravnaval poročilo obrambnega ministrstva, v katerem je navedeno, da nizozemska vlada sicer nima dostopa do potrjenih podatkov o obstoju Echelona od držav, ki naj bi bile vključene v ta projekt, vendar pa o tem lahko sklepajo na podlagi informacij, študij in javnih virov, ki so na voljo.

    Objavljeno: 10.2.2001
  • Microsoftov novi nadzorniški sistem Topaz

    Microsoft je napovedal, da bo na temelju novih operacijskih sistemov in strežnikov zgradil nadzorniški sistem, v okviru katerega je predstavil novo različico nadzorniškega strežnika System Management Server, imenovano tudi Topaz in Microsoft Operations Manager, orodje za nadzor dogodkov in učinkovitosti sistema. To sta prva dva modula nadzorniškega sistema, s katerim namerava Microsoft omogočiti podporo strategiji .NET. Nadzorniški sistem bo tudi podpiral Windows 2000 Data Center, strežniški sistem za veliko število uporabnikov, s katerim Microsoft konkurira Unixu.

    Objavljeno: 10.2.2001
  • I-mode tudi v Evropi

    NTT DoCoMo, KPN Mobile in Telecom Italia Mobile so podpisali dogovor, ki bo omogočil ustanovitev mobilnih internetnih storitev, temelječih na uspešni DoCoMovi storitvi I-mode. Podjetja nameravajo še letos uvesti to storitev v svojih in partnerskih omrežjih po Italiji, Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem, pozneje pa tudi v Španiji, Grčiji, Franciji, Turčiji in sosednji Avstriji, kjer jo bo ponujal Mobilkom, najverjetneje bodoči lastnik Si.Mobila.

    Objavljeno: 9.2.2001
  • Nov Intelov procesor za prenosnike

    Intel pripravlja popolnoma nov procesor namenjen ultra tankim prenosnim računalnikom. Gre za povsem nov procesor, ki ne bo zgolj mobilna različica že obstoječega vezja. Poleg tega še ne poimenovani procesor po vsej verjetnosti ne bo podpiral dodatnih funkcij (na primer grafike), saj bi to preveč povečalo segrevanje.

    Objavljeno: 9.2.2001
  • IBM WebSphere 5.1

    IBM je predstavil najnovejšo različico svoje zbirke spletnih programov WebSphere Commerce Suite 5.1. Bistvene novosti v tej različici so predvsem večja podpora neameriškim okoljem, vključno z jeziki, valutami in davčnimi sistemi, dodana podpora za mobilne naprave ter spremenjena arhitektura, ki še bolj temelji na javi. Različica za Windows NT je že na voljo, za AIX in Solaris bo pripravljena do prvega četrtletja, do konca leta pa tudi za Linux.

    Objavljeno: 8.2.2001
  • Sun predstavil J2EE 1.3

    Sun Microsystems je predstavil novo različico J2EE (Java 2 Platform Enterprise Edition), javanskega razvojnega okolja za poslovne programe. Novosti v različici 1.3 so predvsem lažja povezljivost in povečana podpora za XML. Z novo različico se Sun lahko predvsem pohvali, da je za J2EE uspel zgraditi tržišče, saj kar 25 izdelovalcev programskih strežnikov usklajuje svoje izdelke z J2EE.

    Objavljeno: 8.2.2001
  • Združitev podjetij Macromedia in Allaire

    Podjetje Macromedia, izdelovalec spletnih orodij, kakršni sta Flash in Dreamweaver, je sporočilo, da se bo združilo s sorodnim podjetjem Allaire. Eden osnovnih ciljev združenega podjetja je prinesti spletne vsebine, kot so animacije v Flashu, tudi v mobilne naprave, denimo ročne računalnike in mobilne telefone. Posel je vreden 360 milijonov dolarjev, združeno podjetje pa bo obdržalo ime Macromedia.

    Objavljeno: 7.2.2001
  • Corel Linux gre v ločeno podjetje

    Podjetje Corel je konec januarja oznanilo svoje načrte za nadaljnji razvoj podjetja, ki bo po fazah skušalo znova doseči profitnost pri poslovanju družbe. V nasprotovanju s pričakovanji javnosti, kjer je bilo slišati, da bo prodal svoj oddelek za Linux, se je vodstvo odločilo za nekoliko drugačno pot. Namesto prodaje podjetja bodo za razvoj in prodajo operacijskega sistema Linux ustanovili novo družbo, v kateri pa nameravajo ohraniti delež. Corel bo poleg tega znotraj podjetja obdržal razvoj in prodajo programskih paketov za Linux, kot so Corel Draw in WordPerfect Office. Še naprej pa bodo močno podpirali tudi okolja Microsoft Windows in Apple MacOS.

    Objavljeno: 7.2.2001
  • Bela hiša brez tipke W

    Ameriški politiki (vsaj nekateri) imajo, kakor kaže, smisel za humor. Ko so republikanski uslužbenci novega predsednika Georga W. Busha prišli v Belo hišo, so opazili, da na tipkovnicah računalnikov manjka tipka "W", začetnica srednjega imena novega prvega moža ZDA (Walker). Bush je v predvolilni kampanji pogosto poudarjal pomen svojega srednjega imena, zato so mu jo demokrati lepo zagodli.

    Objavljeno: 6.2.2001
  • Autodesk Inventor 4

    Le pet mesecev po izdaji prejšnje različice je Autodesk predstavil četrto različico programa za trirazsežno načrtovanje mehanike, Autodesk Inventor, ki naj bi omogočala lažji prehod od dvorazsežnega na trirazsežno načrtovanje.

    Objavljeno: 6.2.2001
  • TurboCAD v7

    Z novo različico popularnega programa za računalniško podprto načrtovanje, TurboCAD v7, poskuša podjetje IMSI povečati svoj delež na trgu, na katerem že prek desetletja kraljuje podjetje Autodesk s programskim paketom AutoCAD.

    Objavljeno: 5.2.2001
  • Novi Olympusi

    Olympus je predstavil dva nova digitalna fotoaparata, ki ju odlikuje predvsem izboljšana svetlobna občutljivost. Oba imata zmogljiva objektiva s svetlobno jakostjo F1.8. Olympus C-3040 ima 3,34 milijona svetlobnih elementov, kar omogoča snemanje z ločljivostjo 2048 × 1536 pik.

    Objavljeno: 5.2.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji