Objavljeno: 14.2.2001

Telekom Slovenije v ZRJ

Razpis za tretjega ponudnika telefonije GSM v Srbiji, lastniška struktura Telekoma Srbije, pomoč pri izgradnji in izboljšavah telekomunikacijskega in informacijskega omrežja ter direktna povezava med SiOL-om in ponudnikom dostopa do interneta srbskega Telekoma, so bile glavne točke, o katerih so se pogovarjali predstavniki skupine Telekom na nedavnem obisku v Srbiji.

"Podali smo sporočilo, da smo v tretjem tisočletju, da je preteklost torej za nami in pred nami prihodnost, katere pomemben del so mobilne telekomunikacije" je o obisku povedal direktor Mobitela Anton Majzelj. Mobitel namerava kandidirati za tretjega operaterja GSM telefonije v Srbiji in uporabnikom ponuditi tudi tehnologijo GPRS za boljši prenos podatkov. Finančni načrt za pridobitev koncesije na Mobitelu že pripravljajo, med obiskom pa so mobilnemu operaterju srbskega Telekoma ponudili tudi možnost lokalnega sledenja. To pomeni, da Mobitelovi naročniki med sledenjem po Srbiji klicev ne bodo plačevali bistveno dražje kakor znotraj domačega omrežja, to pa naj bi veljalo tudi za uporabnike srbskega Telekoma v Sloveniji.

Vodstvo Telekoma Slovenije se je pogovarjalo s srbskimi kolegi tudi o lastništvu srbskega Telekoma, ki je v večinski lasti države, 49 odstotkov pa imata grški in italijanski Telekom. Vodstvo ni navdušeno nad tujimi lastniki, ker slednji premalo vlagajo v razvoj, zato išče morebitnega drugega partnerja. Kljub temu pa država svojega dela ne namerava prodati. Vodstvo srbskega Telekoma se tudi zavzema, da bi slovenski operater pomagal s svojimi izkušnjami pri obnovi in dograjevanju stacionarnega omrežja, ki je že izjemno zastarelo.

Delegacija Telekoma se je med obiskom srečala tudi s srbskim ministrom za telekomunikacije Borisom Tadićem in člani srbske Gospodarske zbornice. Predsednik uprave Telekoma Marjan Podobnik je celoten obisk označil kot uspešen, predvsem zato, ker je bil pravočasen. Poudaril je tudi, da je potrebno ravnati hitro in je izrazil upanje, da bo država kot večinska lastnica Telekoma Slovenije v primeru sodelovanja s srbskim Telekomom ravnala preudarneje kakor v primeru poskusa nakupa Telekoma Makedonije.

http://www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji