Objavljeno: 9.2.2001

I-mode tudi v Evropi

NTT DoCoMo, KPN Mobile in Telecom Italia Mobile so podpisali dogovor, ki bo omogočil ustanovitev mobilnih internetnih storitev, temelječih na uspešni DoCoMovi storitvi I-mode. Podjetja nameravajo še letos uvesti to storitev v svojih in partnerskih omrežjih po Italiji, Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem, pozneje pa tudi v Španiji, Grčiji, Franciji, Turčiji in sosednji Avstriji, kjer jo bo ponujal Mobilkom, najverjetneje bodoči lastnik Si.Mobila.

Storitev I-mode je na Japonskem prava uspešnica, ki je v manj kakor dveh letih pritegnila 17,8 milijona uporabnikov, kar je pravo nasprotje evropskemu protokolu WAP. Bistvena razlika med obema sistemoma je v načinu prenosa podatkov, saj I-mode uporablja paketno pošiljanje podatkov, ki se plačuje po količini prejetih podatkov, medtem ko WAP temelji na standardnem načinu, ki se obračunava po času. Paketno pošiljanje podatkov bo kmalu mogoče tudi v evropskih omrežij prek protokola GPRS.

Kljub I-modu evropski operaterji ne nameravajo opustiti WAP-a, temveč se dogovarjajo z nekaterimi proizvajalci mobilnih telefonov o proizvodnji aparatov, ki bi podpirali oba sistema. Po podatkih KPN Mobile tovrstni telefoni ne bodo na voljo pred koncem leta.

http://www.nttdocomo.co.jp

http://www.kpnmobile.com

http://www.tim.it

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji