Objavljeno: 14.2.2001

Napster sredi leta s plačljivimi storitvami

Pri Bertelsmannu so napovedali, da bodo že v juniju ali juliju pričeli tržiti storitev, ki bo vzporedna sistemu Napster, le da bodo njeni uporabniki za njo plačevali približno pet dolarjev naročnine, ki bodo namenjeni predvsem plačilu avtorskih pravic. Razsikave so namreč pokazala, da je večina od dvajsettisočih izprašanih uporabnikov Napsterja pripravljenih za tovrstno storitev plačevati tudi do petnajst dolarjev na mesec.

Prednosti novega Napsterja naj bi bila predvsem v zanesljivosti prenašanja glasbenih datotek, te pa bodo tudi ves čas na voljo. Na veselje vseh šestinpetdeset milijonov uporabnikov dosedanjega Napsterja, pa tega vsaj zaenkrat še ne bodo ukinjali.

Napster je strateško zavezništvo z nemškim podjetjem Bertelsmann, ki je lastnik ene največji založb BMG, sklenilo oktobra leta 2000, tudi da bi se zavarovalo pred tožbami glasbene industrije. Za novi Napster sedaj že podpisujejo avtorske pogodbe tudi z ostalimi glasbenimi založbami.

Medtem je ameriško zvezno sodišče 13. februarja razsodilo, da Napster krši zakon o avtorskih pravicah, ker njihov sistem ne preprečuje izmenjave avtorsko zaščitenih skladb. S tem so primer vrnili nazaj na nižjestopenjsko sodišče, tako da Napster ta čas še obratuje. Pri Bertelsmannu so odločitev sodišča pozdravili.

http://www.bertelsmann.de

http://www.napster.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji