• Dobiček Nokie v zadnjem četrtletju zrasel za 41 %

    V celotnem poslovnem letu so dobiček povečali za 53 odstotkov, znašal pa je 3,94 milijarde evrov. Za en odstotek več so povečali skupne prihodke od prodaje, ki so znašali 30,38 milijarde evrov. Zaradi manjše gospodarske rasti in subvencioniranja mobilnih telefonov je finsko podjetje za približno deset odstotkov ublažilo napoved o rasti svetovnega trga mobilnih naprav. Letos naj bi bilo po njihovi oceni po vsem svetu od 500 do 550 milijonov lastnikov mobilnih telefonov (lani 405 milijonov). Nokia ima na trgu mobilnih telefonov 31-odstotni svetovni delež, sledita pa ji Motorola (13 odstotkov) in Ericsson (10 odstotkov).

    Objavljeno: 24.2.2001
  • Novi AIX

    Pri podjetju IBM so ponudili vrsto izdelkov, ki omogočajo povezavo operacijskih sistemov AIX in Linux. Predstavljena orodja omogočajo razvoj namenskih programov za Linux in njihovo prilagajanje prednostim 64-bitnega sistema AIX. Kmalu naj bi predstavili tudi novo različico sistema AIX 5L z vsemi Linuxovimi knjižnicami. Novi sistem bo deloval na IBM-ovih procesorjih Power in na Intelovih procesorjih Itanium.

    Objavljeno: 24.2.2001
  • Netscape ima novo vodstvo

    America Online je sporočil, da bo dosedanjega predsednika podjetja Netscape Communications, Jima Martina, zamenjal z Jimom Bankoffom. Martin bo še naprej ostal v AOL-u, Bankoff pa bo med drugim odgovoren tudi za razvoj nove spletne ponudbe za majhna podjetja, znane pod imenom Netbusiness. Bankoff je pri AOL-u že pet let, sodeloval pa je tudi pri združitvi AOL-a in Netscapa.

    Objavljeno: 24.2.2001
  • Cisco poslovno slabše od pričakovanj

    Drugo četrtletje finančnega leta 2001 je Ciscu prineslo 0,18 dolarja zaslužka na delnico, strokovnjaki pa so pričakovali en cent več. Poglavitna razloga za slabše poslovanje sta bila upočasnjeno ameriško gospodarstvo in manjša vlaganja ponudnikov internetnih storitev, pri katerih so opazili kar za 40 odstotkov manjše povpraševanje. Tako je Cisco v drugem četrtletju ustvaril skupni prihodek v višini 6,75 milijarde dolarjev, kar je pomenilo 55-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej.

    Objavljeno: 23.2.2001
  • AOL s somišljeniki pritiska na sodstvo o zadevi Microsoft

    Družba America Online je skupaj s tremi visokotehnološkimi industrijskimi skupinami uradno vprašala ameriško prizivno sodišče, kaj se dogaja z razsodbo o razdelitvi Microsofta na dva dela. Prvotno razsodbo sodnika Jacksona je potrdilo tudi ameriško pravosodno ministrstvo. Microsoftu očitajo vezano trgovino in nelojalno konkurenco zaradi brskalnika Internet Explorer (po novem se v enaki vlogi pojavlja tudi predvajalnik Windows Media Player) in zahtevajo čimprejšnje nadaljevanje razdelitve na dva dela.

    Objavljeno: 23.2.2001
  • Dell zaprl spletno tržnico

    Kljub velikemu interesu javnosti je spletno trgovanje še v povojih, odzivnost kupcev pa nepredvidljiva tudi za največje in najuspešnejše ponudnike. Podjetje Dell, ki je znano po tem, da so uspeli predvsem zaradi internetne prodaje računalnikov, je nedavno povsem na tiho zaprlo svojo spletno tržnico, na kateri so poleg svojih izdelkov prodajali tudi izdelke drugih proizvajalcev.

    Objavljeno: 23.2.2001
  • Intelovi varčni procesorji

    Intel je predstavil nove varčne procesorje namenjene malim prenosnikom, ki tehtajo manj kakor poldrugi kilogram. 500 MHz prenosniška Pentium III in Celeron delujeta pri napetosti enega volta in porabita manj kakor en vat energije. S procesorjem naj bi novi prenosniki delovali nepretrgoma pet ur.

    Objavljeno: 22.2.2001
  • AltaVista bo spet odpuščala

    Internetno podjetje CMGI, ki je večinski lastnik svetovnega spletnega iskalnika AltaVista, je sporočilo, da bo prisiljeno odpustiti četrtino od 800 zaposlenih. Septembra lani so prav tako odpustili četrtino svojih delavcev, hkrati pa so se odločili, da iskalnika ne bodo več razvijali v smeri medijskih dveri. Ker se je zmanjšal tudi obseg spletnega oglaševanja, bodo pri CMGI več pozornosti namenili razvoju in prodaji tehnologije za spletno iskanje v podjetjih.

    Objavljeno: 22.2.2001
  • Sun ONE - odgovor na Microsoftov .NET

    Sun je predstavil novo strategijo in izdelke s skupnim imenom Sun Open Net Environment (Sun ONE), ki je po mnenju mnogih neposredni odgovor na Microsoftovo strategijo in platformo .NET. Sun ONE je ogrodje, ki ga sestavljajo številni strežniški izdelki in spletne storitve, namenjeni izdelavi spletnih programov in rešitev za elektronsko poslovanje. Platformo sestavljajo strežniški izdelki podjetja iPlanet, ki je v skupni lasti družb Sun in America Online (oziroma oddelka Netscape), spletni uporabniški programi Webtop in spletne storitve, ki se znajo prilagajati uporabniku, njegovi lokaciji, časovnemu pasu in uporabniškim pravicam.

    Objavljeno: 22.2.2001
  • Hitra grafika za prenosnike

    Hitri grafični procesorji, ki pospešujejo trirazsežno grafiko z veliko hitrostjo prihajajo tudi v prenosne računalnike. Vstop na to področje je pred kratkim napovedalo podjetje Nvidia, ki za prenosnike pripravlja posebno različico procesorjev GeForce 2.

    Objavljeno: 21.2.2001
  • Napster ponuja milijardo dolarjev za poravnavo

    Napster, priljubljena internetna storitev za izmenjavo glasbenih posnetkov, je na splošno presenečenje ponudila tožnikom plačilo kar milijardo dolarjev v zamenjavo za poravnavo sodnega spora med družbo in petimi velikimi glasbenimi založbami. Napster družbam BMG Entertainment, Universal Music, Warner Brothers, EMI Group, Sony Music ter nekaterim manjšim založbam ponuja plačilo odškodnine v obdobju naslednjih pet let, v zamenjavo pa želijo pravico za nadaljevanje aktivnosti in izmenjave glasbe.

    Objavljeno: 21.2.2001
  • Svetovni dosežek ali prevara?

    Slovenski mediji so množično poročali o dosežku Matjaža Roglja, ki naj bi bil v ostri konkurenci zmagal na "neuradnem svetovnem tekmovanju iz računalništva" v Riu de Janeiru. Čestital mu je celo predsednik države Milan Kučan, ga imenoval "najboljši na svetu" ter zagotovil, da se bo potrudil, "da bo naša država znala ceniti Vaš uspeh in da boste svoje znanje polno uveljavili na Vaši prihodnji poklicni poti".

    Objavljeno: 21.2.2001
  • Novi namizni računalniki in prenosniki IBM

    IBM je v začetku februarja osvežil svojo ponudbo osebnih računalnikov NetVista in prenosnikov ThinkPad, predvsem z novejšimi sestavnimi deli in boljšo opremo. Med prenosniki je prva novost novi model ThinkPad A21e, ki uporablja procesorje Celeron s taktom 650 ali 700 MHz, 64 do 256 MB pomnilnik, 10 ali 20 GB diske in enote CD-ROM ali DVD-ROM. Vse izvedbe imajo vgrajen modem in omrežno kartico ter izbor zaslonov z aktivno matriko od velikosti 12,1 do 14,1 palca.

    Objavljeno: 21.2.2001
  • Evropski zakon za komunikacije med državami

    Internetna, marketinška in založniška industrija napeto pričakuje, kaj se bo v prihodnjih tednih dogajalo v Evropski komisiji, izvršnem telesu Evropske unije. Vse več je namreč znamenj, da bi EU lahko sprejela evropski zakon, ki bi urejal nepogodbene obveznosti v sporih med potrošniki v eni in spletnimi podjetji v drugi državi.

    Objavljeno: 21.2.2001
  • Citrix Metaframe XP

    Podjetje Citrix je skoraj sočasno z predstavitvijo nove generacije Microsoftovih operacijskih sistemov Windows XP objavilo novo različico svojega terminalskega strežnika Metaframe XP. Nova različica je optimizirana za rabo v okolju Windows 2000 ter njegovih naslednikih, vključno z novimi sistemi Windows XP. Metaframe XP je pravzaprav družina izdelkov, ki jo sestavljajo različice Metaframe XP za manjša okolja, Metaframe XPa za srednje velika okolja in Metaframe XPe, namenjen največjim uporabnikom terminalskih strežnikov, saj novi sistem podpira strežbo več kakor 10.000 uporabnikov na skupno tja do več kakor 1000 strežnikih.

    Objavljeno: 20.2.2001
  • Microsoft napoveduje Windows XP in Office XP

    Microsoft je oznanil uradna imena za naslednike najpomembnejših izdelkov - operacijskega sistema Windows in pisarniškega paketa Office. Nova različica okolja Windows, doslej znana pod delovnim imenom Whistler, bo nosila uradno oznako Windows XP, nova različica pisarniškega paketa, znanega z delovno oznako Office 10, pa bo uradno nosila oznako Office XP.

    Objavljeno: 20.2.2001
  • Kombiniran pogon CD-RW/DVD tudi v prenosnikih

    Compaq bo v omejeno število prenosnikov znamke Presario vgrajeval kombinirane pogone za zapisovanje CD-jev in predvajanje DVD-jev. Poleg tega bo imelo omejeno število modelov 1200, 1700 in 1800 tudi hitrejše procesorje, večje zaslone in zmogljivejše diske.

    Objavljeno: 20.2.2001
  • Slovenci vse bolj zahajamo v internetne trgovine

    Obsega prometa domačih elektronskih trgovcev res še ne moremo primerjati z največjimi ameriškimi podjetji nove ekonomije, zato pa se lahko pohvalimo s hitrostjo širjenja e-trgovanja v domačem spletu.

    Objavljeno: 20.2.2001
  • Sun in Microsoft dosegla poravnavo za javo

    Konec januarja sta podjetji Sun in Microsoft nekoliko presenetljivo dosegli izvensodni sporazum o sporu glede programskega jezika in okolja java. Podjetje Sun je leta 1997 tožilo družbo Microsoft zaradi kršitve licenčne pogodbe in samovoljnega spreminjanja jezika java mimo veljavnega sporazuma in določil.

    Objavljeno: 19.2.2001
  • Tudi Linux ni neranljiv

    Nekaterim uporabnikom operacijskega sistema za strežnike Red Hat Linux je sive lase povzročal virus Ramen. Skozi varnostno luknjo se vtihotapi v strežnik, potem pa se razmnoži po vsem sistemu. Škode naj ne bi povzročal. Na Red Hatovi spletni strani so že na voljo popravki, ki virusu preprečijo vstop in širjenje.

    Objavljeno: 19.2.2001
  • Virus "AnnaKournikova" - avtor že prejet

    V nizozemski provinci Friziji se je kot avtor zloglasnega virusa "AnnaKournikova" predal policistom dvajsetletnik. Policisti so ga aretirali in mu zasegli vso računalniško opremo, nato pa so ga izpustili. Nizozemska policija ni hotela izdati identitete avtorja, po njihovih besedah, pa naj bi avtor virus naredil, da bi pokazal kako preprosto je narediti virus in kako so uporabniki ranljivi.

    Objavljeno: 19.2.2001
  • Logitech kupuje Labtec za 125 milijonov dolarjev

    Proizvajalec računalniških miši in drugih zunanjih enot je objavil namero, da v gotovini in z odkupom delnic kupi podjetje Labtec, ki izdeluje slušalke, mikrofone, zvočnike in elemente za MP3 predvajalnike. Labtec je lani zabeležil prihodek v višini sto milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 19.2.2001
  • Zaplet okrog imena Xbox

    Medtem ko Microsoft pospešeno razvija svojo prvo igralno konzolo, se je začelo zapletati okrog imena Xbox. Izkazalo se je, da ima pravico do imena manj znano podjetje Xbox Technologies s sedežem na Floridi. Podjetje, ki se ukvarja z rešitvami za elektronsko učenje, je ime registriralo kake pol leta pred Microsoftom. Kakor vse kaže, bo Microsoft moral spremeniti ime, ali pa odpreti mošnjiček, da bodo kupili pravico do uporabe imena.

    Objavljeno: 18.2.2001
  • Amazon.com z odpuščanjem do dobička

    Spletna knjigarna Amazon.com bo odpustila 1300 zaposlenih, obenem pa bodo zaprli še distribucijsko in potrošniško središče v ZDA. Na ta način naj bi ob koncu letošnjega leta zabeležili dobiček (v zadnjem četrtletju lani so imeli 90,4 milijona dolarjev izgube). V enakem obdobju so pri Amazonu beležili promet v višini 972 milijonov dolarjev, kar je bilo 44 odstotkov več kakor v zadnjem četrtletju leta 1999.

    Objavljeno: 18.2.2001
  • LinuxWorld Expo 2001

    V San Franciscu se je konec januarja odvijal letošnji prvi sejem, posvečen operacijskemu sistemu Linux in spremni programski opremi. LinuxWorld Expo 2001 je potrdil, da se število privržencev še vedno hitro povečuje. Predvsem pa je videti, da Linux napreduje na vseh področjih rabe, tako pri končnih uporabnikih kakor v velikih korporacijah in internetnih ponudnikih. Linux ni več zgolj operacijski sistem malih ponudnikov, temveč okolje, ki ga podpirajo največja računalniška podjetja na svetu, z izjemo Microsofta in delno družbe Sun.

    Objavljeno: 18.2.2001
  • Vse več ljudi uporablja Napster

    Po podatkih družbe PC Pitstop ima program za izmenjavo glasbe Napster nameščenih že okrog 20 % poslovnih računalnikov in 40 % računalnikov za rabo doma. Podatke so (legalno) zbrali v zamenjavo za brezplačni diagnostični servis za nastavitev računalnikov, ki ga opravlja njihov program v obliki modula ActiveX. Na ta način so od marca 2000 uspeli pregledati okrog 155.000 računalnikov, od tega 140.000 za rabo doma.

    Objavljeno: 17.2.2001
  • SI.MOBIL z novo naročniško akcijo

    SI.MOBIL je objavil novo akcijo za pridobivanje naročnikov in podaljševanje naročnine obstoječih. Akcija se je začela 5. februarja, trajala pa bo do 31. marca ali do razprodaje zalog.

    Objavljeno: 17.2.2001
  • Umrl William Hewlett

    Eden od pionirjev Silicijeve doline in soustanoviteljev podjetja Hewlett-Packard je umrl v 87. letu starosti, pet let za svojim dolgoletnim kolegom in prijateljem Davidom Packardom. Hewlett in Packard sta svet najbolj osupnila v letih od 1964 do 1977, ko sta razvila računski stroj (računalo) HP35, ki je pometel s konkurenco.

    Objavljeno: 17.2.2001
  • Microsoft odrezan od spleta skoraj štiri dni

    Microsoft je imel januarja velike težave s svojimi internetnimi strežniki, katerih delovanje je bilo moteno skoraj štiri dni. Najprej je del sistemov postal nedosegljiv zaradi napake v konfiguraciji usmerjevalnikov, ki jo je naredil nepazljiv vzdrževalec. Za odpravo napake so potrebovali kar 22 ur.

    Objavljeno: 17.2.2001
  • Pomnilniki čedalje cenejši

    Cene pomnilnikov DRAM vse bolj padajo, kljub temu pa proizvajalci še niso opazili povečanega povpraševanja. V primeru slabe prodaje bodo nekateri proizvajalci pomnilnikov morda prisiljeni ustaviti proizvodnjo. V zadnjem mesecu so nabavne cene pomnilnikov v Evropi padle za skoraj 8 odstotkov na 8,65 dolarja, v Aziji pa za skoraj 12 na 7,63 dolarja, medtem ko so v ZDA ostale nespremenjene.

    Objavljeno: 16.2.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji