Objavljeno: 19.2.2001

Sun in Microsoft dosegla poravnavo za javo

Konec januarja sta podjetji Sun in Microsoft nekoliko presenetljivo dosegli izvensodni sporazum o sporu glede programskega jezika in okolja java. Podjetje Sun je leta 1997 tožilo družbo Microsoft zaradi kršitve licenčne pogodbe in samovoljnega spreminjanja jezika java mimo veljavnega sporazuma in določil.

Dogovor predvideva, da bo podjetje Microsoft družbi Sun plačalo 20 milijonov dolarjev odškodnine, obenem pa sta družbi razdrli licenčno pogodbo o uporabi jave. Pogodba sicer še velja za obstoječe Microsoftove izdelke in izdelke, ki so ali bodo v razvojni fazi za naslednjih sedem let, toda vsi novi izdelki morajo ustrezati merilom in združljivostnim preizkusom s Sunovo javo. Microsoft v izdelkih ne bo smel uporabljati Sunovega logotipa za javo (dišeča skodelica kave). Prodajati sme izdelke s starejšo različico jave (1.1.4), ne pa z novejšo različico Java 2.

Sporazum sta obe strani sprejeli z zadovoljstvom, čeprav to pomeni prekinitev sodelovanja. To obenem pomeni, da se java dokončno poslavlja iz Microsoftovih izdelkov, v katerih jo bodo nadomestili z lani predstavljenim jezikom C# ter drugimi rešitvami, ki so še v pripravi.

http://www.sun.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji