Objavljeno: 22.2.2001

Sun ONE - odgovor na Microsoftov .NET

Sun je predstavil novo strategijo in izdelke s skupnim imenom Sun Open Net Environment (Sun ONE), ki je po mnenju mnogih neposredni odgovor na Microsoftovo strategijo in platformo .NET. Sun ONE je ogrodje, ki ga sestavljajo številni strežniški izdelki in spletne storitve, namenjeni izdelavi spletnih programov in rešitev za elektronsko poslovanje. Platformo sestavljajo strežniški izdelki podjetja iPlanet, ki je v skupni lasti družb Sun in America Online (oziroma oddelka Netscape), spletni uporabniški programi Webtop in spletne storitve, ki se znajo prilagajati uporabniku, njegovi lokaciji, časovnemu pasu in uporabniškim pravicam.

Sun Webtop je novo ime za dosedanji StarPortal ali spletno izvedbo pisarniškega programa in spremnih orodij za osebno rabo. Do storitev programa Webtop je mogoče dostopati iz poljubnega spletnega brskalnika, torej tudi prek sistemov, kot so internetni terminali, ročni računalniki in mobilni telefoni. Za njegovo rabo, delovanje in shranjevanje podatkov bodo skrbeli ponudniki internetnih in programskih storitev, kar močno zmanjšuje stroške lastništva, poleg tega pa uporabnika osvobaja nepotrebnih opravil, kot so namestitve in prilagoditve, saj za vse poskrbi upravitelj, storitev pa je dosegljiva ne glede na kraj rabe. Sun je za zdaj predstavil Webtop 1.0, namenjen predvsem razvijalcem rešitev, uporabniška različica pa pride na vrsto predvidoma konec marca.

Sestavni del nove platforme ONE so seveda strežniški izdelki, med katerimi so nove različice imeniških, programskih in spletnih strežnikov, ter strežnikov za elektronsko pošto ter informacijske dveri družbe iPlanet. Seveda je v ozadju vsega Sunova java, ki ima v strategiji Sun ONE enako vlogo kakor C# v Microsoftovi strategiji .NET. Tržni analitiki menijo, da je Sunov korak doslej najbolj izražena namera za neposredno tekmovanje med obema proizvajalcema programske opreme.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji