Objavljeno: 21.2.2001

Napster ponuja milijardo dolarjev za poravnavo

Napster, priljubljena internetna storitev za izmenjavo glasbenih posnetkov, je na splošno presenečenje ponudila tožnikom plačilo kar milijardo dolarjev v zamenjavo za poravnavo sodnega spora med družbo in petimi velikimi glasbenimi založbami. Napster družbam BMG Entertainment, Universal Music, Warner Brothers, EMI Group, Sony Music ter nekaterim manjšim založbam ponuja plačilo odškodnine v obdobju naslednjih pet let, v zamenjavo pa želijo pravico za nadaljevanje aktivnosti in izmenjave glasbe.

Po sedanjem načrtu naj bi Napster že v kratkem svojo dejavnost spremenil v plačljivo storitev, za katero bi zaračunaval naročnino. Cenik še ni uradno sprejet, vendar kot možnost omenjajo ceno med 3 in 5 dolarji mesečno za osnovni servis (omejen na količino prenesenih podatkov), oziroma 6 in 10 dolarji za polno storitev. V zameno naj bi večjim založbam plačali 150 milijonov dolarjev letno v razmerju glede na količino prenesene glasbe posamezne založbe. Dodatnih 50 milijonov dolarjev letno naj bi plačali malim in neodvisnim založbam, katerih glasbo tudi izmenjujejo na servisu Napster.

Raziskave kažejo, da bi bila večina uporabnikov storitve voljna plačati vsoto, vendar tega ne bodo vedeli zagotovo, dokler dejansko tega ne pričnejo opravljati. BMG Entertainment, eden od tožnikov, je lani oktobra sklenil sporazum z družbo Napster in vanjo vložil 50 milijonov dolarjev. Skupno zdaj razvijajo sistem, s katerim naj bi Napster začel zaračunavati uporabo servisa.

Uradne reakcije založb na ponudbo še ni. Predstavnik združenja RIAA pa očita vodstvu Napsterja, da so ti ponudbo predstavili na tiskovni konferenci, pred tem pa o tem niso obvestili predstavnike založb. Zaradi tega meni, da je to le eden izmed poskusov, da bi Napster od založb izsilil sporazum v sodnem procesu, ki je sicer naklonjen založbam.

http://www.napster.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji