Objavljeno: 20.2.2001

Microsoft napoveduje Windows XP in Office XP

Microsoft je oznanil uradna imena za naslednike najpomembnejših izdelkov - operacijskega sistema Windows in pisarniškega paketa Office. Nova različica okolja Windows, doslej znana pod delovnim imenom Whistler, bo nosila uradno oznako Windows XP, nova različica pisarniškega paketa, znanega z delovno oznako Office 10, pa bo uradno nosila oznako Office XP.

Oznaka XP v imenu naj bi predstavljala kratico za večje doživetje (eXPerience), ki ga bodo uporabniki imeli z novimi izdelki, ki bodo tesno povezani s spletom in spletnimi storitvami. Seveda pa si lahko vsakdo kratico predstavlja po svoje (na primer Exprienced - za izkušene). S tem imenovanjem so pri Microsoftu vpeljali novo smer imenovanja izdelkov, ki opušča dosedanje oznake s številkami (95, 98, 2000).

Oba programa sta tesno povezane z Microsoftovo strategijo .Net, s tem pa tudi z internetom in spletnimi rešitvami. O okolju Windows XP lahko preberete prispevek že v tej številki, zato si malo podrobneje oglejmo novosti paketa Office XP.

Office XP bo vseboval številne zanimive novosti, med najbolj odmevnimi pa bo zagotovo podpora za razpoznavo govora, tako za krmiljenje programa kakor za narekovanje besedil. Sprva bo ta modul na voljo le za angleščino, pozneje pa tudi za nekatere druge jezike (zagotovo pa ne za slovenščino). Office XP bo vseboval tudi številna orodja za nadzor pretoka podatkov in tesnejše skupinsko delo. Med drugim bo že znotraj paketa Office mogoče pošiljati dokumente v revizijo drugim uporabnikom. Na tem področju bo Office XP tesno sodeloval z novim strežnikom SharePoint Portal Server. Paket bo tudi tesno povezan z Microsoftovimi, pa tudi tujimi spletnimi storitvami, na primer s storitvijo za elektronsko pošto Hotmail.

Med izboljšave sodi orodje Task Panes, interaktivni vodnik po funkcijah programa, ki uporabnikom omogoča preprosto prilagoditev programov svojim potrebam ter enostaven in hiter dostop do potrebnih orodij. Tehnologija Smart Tags pa omogoča dostop do podatkov v drugih modulih paketa Office in do podatkov, shranjenih v internetu. Deli dokumentov, ki se izhajajo iz drugih dokumentov, so opremljeni na zaslonu z drobnimi ikonami, ki olajšajo delo (skrbijo za povezavo, oblikovanje besedila ...). Za zanesljivost in varnost podatkov bodo poskrbela nova orodja za obnovitev dokumentov (recovery tools).

Z novo različico izdelka Office delovno mesto ne bo več omejeno le na pisarno in osebni računalnik, saj bodo lahko uporabniki do svojih podatkov dostopali prek spleta, vgrajena pa je tudi podpora za preprosto usklajevanje podatkov med osebnim računalnikom in raznovrstnimi prenosnimi napravami. Močno je izboljšana povezljivost z elektronsko pošto. Tesna povezanost programov z imeniškim sistemom Active Directory omogoča hitro namestitev, nastavitev programa ter preprosto posredovanje podatkov drugim uporabnikom.

Programi paketa Office bodo vsebovali tudi novo grafično podobo in uporabniški vmesnik, skladen z novim sistemom Windows XP. Grafično je upodobljena tudi vsebina odložišča, na katerem lahko elemente pregledujemo - tudi slike. Poleg razpoznave govora bo Office XP podpiral tudi razpoznavo pisave, predvsem v navezavi z ročnimi računalniki. Uporabniki bodo tako lahko na ročnem računalniku delali zapiske, ki se bodo pri prenosu v namizni paket spremenili v navadno besedilo. Med novostmi je tudi modul za razpoznavo besedil zajetih z optičnimi bralniki.

Po sedanjih načrtih naj bi Office XP na tržne police prišel še pred sredino leta, medtem ko bo Windows XP na vrsti nekoliko pozneje, v drugi polovici leta.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji